Přejít k obsahu (Klávesová zkratka: Alt + 2) | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Upozornění na rozesílání podvodných SMS

8. 3. 2023

V současnosti jsme zachytili zvýšený počet podvodných SMS, které se snaží působit dojmem, že jsou odesílány oficiálními orgány státní správy. Veřejnosti doporučujeme dbát zvýšené opatrnosti ohledně podvodných e-mailů a SMS zpráv, a to zejména v období podávání daňových přiznání a následného vracení přeplatků na dani. 

Na přiložené fotografii vidíte, jakou mohou mít tyto zprávy konkrétní podobu. Další příklady aktuálních podvodných SMS zpráv jsou dostupné v upozornění na Portálu občana.

Jak poznáte, že se jedná o falešnou SMS?

  • Obsah samotných zpráv se různí, většinou se týká problematiky výběru daní.
  • Ve výše uvedeném příkladu je možné poznat již ze samotného čísla odesilatele, že něco není v pořádku, protože obsahuje polskou předvolbu. Existují nicméně i varianty těchto zpráv s českou předvolbou, tudíž doporučujeme se zaměřit i na jiné varovné znaky.
  • Klíčovým indikátorem je v tomto případě podezřelý odkaz, který nekoresponduje s žádnou oficiální doménou Finanční správy ani jiných státních úřadů.
  • Tento odkaz vede na falešné webové stránky, které mohou vypadat velmi věrohodně, nicméně se z vás budou snažit vylákat citlivé údaje (např. přístup do elektronického bankovnictví či číslo kreditní karty), nebo mohou obsahovat škodlivý kód.

V případě, že vám tato či obdobná SMS zpráva přijde, nijak na ni nereagujte a neklikejte na odkaz, který obsahuje.