Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ukončení provozu pokladen pro výběr hotovostních plateb daní a poplatků

7. 8. 2015 Tisková zpráva

Jiřina Plášilová tisková mluvčí Finančního úřadu pro Středočeský kraj

Jedním z kroků k optimalizaci fungování Finanční správy je ukončení provozu pokladen pro výběr hotovostních plateb daní a poplatků na 103 „neokresních“ územních pracovištích finančních úřadů, a to již od 1. září 2015. Důvodem je zejména skutečnost, že náklady na jednu transakci na pokladně územního pracoviště finančního úřadu představují částku ve výši 42,50 korun, přičemž například Česká pošta s.p. nabízí obdobnou službu v komerčním režimu za 29 korun. Navíc v případě zachování pokladen by musela Finanční správa investovat značné prostředky do bezpečnosti pokladen, což by s ohledem na tento záměr nebylo hospodárné.

Ve Středočeském kraji bude k 1. 9. 2015 ukončen provoz pokladen na níže uvedených územních pracovištích:
ÚzP v Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi
ÚzP v Čáslavi
ÚzP v Českém Brodě
ÚzP v Dobříši
ÚzP v Hořovicích
ÚzP v Kralupech nad Vltavou
ÚzP v Mnichově Hradišti
ÚzP v Neratovicích
ÚzP v Poděbradech
ÚzP v Sedlčanech
ÚzP ve Slaném
ÚzP ve Vlašimi
ÚzP ve Voticích

Možnost zaplatit platbu daní a poplatků v hotovosti zůstává nadále zachována prostřednictvím pokladen na těchto územních pracovištích:
ÚzP Praha – východ
ÚzP Praha – západ
ÚzP v Benešově
ÚzP v Berouně
ÚzP v Kladně
ÚzP v Kolíně
ÚzP v Kutné Hoře
ÚzP v Mělníce
ÚzP v Mladé Boleslavi
ÚzP v Nymburku
ÚzP v Příbrami
ÚzP v Rakovníku
ÚzP v Říčanech

Stále trvá možnost daňovou povinnost uhradit bezhotovostním převodem z účtu, případně prostřednictvím poštovní poukázky typu „A“. Tyto jsou k dispozici na všech územních pracovištích.

Jako alternativu nejčastějšího hotovostního placení – úhrady daně z nemovitých věcí - nabízí Finanční správa od ledna příštího roku možnost placení této daně prostřednictvím Soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO).

Pro nejbližší období placení daně z příjmů a daně z nemovitých věcí připravuje Finanční správa i další alternativu pro platby v hotovosti, jakou byla v minulosti například tzv. „daňová složenka“, kterou bylo možné platit daně bezplatně na přepážkách České pošty s.p. Tato služba byla velmi oblíbená zejména proto, že pokladen územních pracovišť finančních úřadů je 201 a mají oproti více než 3000 provozovnám České pošty nesrovnatelně menší kapacitu. Snahou Finanční správy je, aby podnikatelské subjekty platily daně primárně bezhotovostně a pro občany platící daně ze svého majetku nebo nakládáním s ním, aby se zvýšil komfort hotovostního placení.