Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novela zákona o DPH 2011

17. 12. 2010

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR schválila dne 17. prosince 2010 zákon, kterým se mění zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů („novela zákona o DPH“). V rámci 3. čtení byla schválena změna původně navrhované účinnosti novely zákona o DPH a to z 1. ledna 2011 na 1. dubna 2011. Novelou zákona o DPH se bude dále zabývat Senát, po schválení Senátem bude předložena k podpisu prezidentu republiky a poté zveřejněna ve Sbírce zákonů.

V průběhu měsíce ledna budou na stránkách České daňové správy a Ministerstva financí zveřejněny informace týkající se nejdůležitějších změn zákona, kterými jsou zejména:

  • přenesení povinnosti přiznat a zaplatit daň na příjemce plnění při dodání zlata, při dodání zboží uvedeného v příloze č. 5 k zákonu (tj. u odpadu z plastů, kovů, papíru, textilu a skla), při obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů a při poskytování stavebních a montážních prací (v tomto případě s účinností od 1. ledna 2012),
  • ručení příjemcem plnění za daň nezaplacenou plátcem, který uskutečnil zdanitelné plnění,
  • možnost opravy daně u neuhrazených pohledávek za dlužníky v insolvenčním řízení,
  • změny v uplatnění nároku na odpočet daně,
  • změny při osvobození od daně při dovozu zboží vč. osvobození od daně při propuštění zboží do volného oběhu v tuzemsku, kdy je zboží následně dodáno do jiného členského státu a povinnost přiznat a zaplatit daň vzniká pořizovateli zboží v jiném členském státě,
  • změny při opravách základu a výše daně.

Současně bude již pro první zdaňovací období roku 2011 k dispozici nový tiskopis daňového přiznání k DPH, spolu s pokyny pro jeho vyplnění. Formulář nového tiskopisu daňového přiznání k DPH bude zveřejněn v nejbližších dnech. I když účinnost novely zákona o DPH bude od 1. dubna 2011, počínaje prvním zdaňovacím obdobím roku 2011 (tj. za období měsíce ledna 2011 nebo I. čtvrtletí 2011) bude již podáváno daňové přiznání k DPH na novém tiskopisu. Detailní pokyny pro vyplňování daňového přiznání za období od 1. ledna 2011 do 31. března 2011 budou zveřejněny na stránkách Ministerstva financí a České daňové správy spolu s tiskopisem daňového přiznání.