Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Informace k uplatňování zákona o DPH při poskytování pracovní síly

15. 12. 2005

Novelou zákoníku práce, kterou se od 1. října 2004 ruší § 38 odst. 4 zákoníku práce, se ruší obecná možnost dočasného přidělení zaměstnance k výkonu práce k jiné osobě. Zároveň byl v zákoníku práce doplněn § 38a, který upravuje agenturní zaměstnávání. To znamená, že podle novelizovaného zákoníku práce může zaměstnavatel svého zaměstnance přidělit k výkonu práce k jiné osobě jen, pokud je agenturou práce, tj. má povolení podle § 60 odst. 1 zákona č. 435/2004 Sb. odkaz na externí web, o zaměstnanosti.

Z uvedeného vyplývá, že přidělení zaměstnance k výkonu práce k jiné osobě agenturou práce je službou, která je ve smyslu zákona o DPH poskytnutím pracovní síly, uvedenou v § 10 odst. 6 zákona o DPH, která je předmětem daně, pokud je místo plnění v tuzemsku.

Krátkodobé uvolnění zaměstnance ve veřejném zájmu:

Krátkodobé uvolnění zaměstnance k výkonu veřejných funkcí, občanských povinností a jiných úkonů ve veřejném zájmu (§ 124 zákoníku práce a § 14 Nařízení vlády č. 108/1994 Sb., kterým se provádí zákoník práce), se nepovažuje za poskytnutí služby, i když právnická nebo fyzická osoba, pro kterou byl zaměstnanec v době krátkodobého uvolnění činný, popřípadě z jejíhož podnětu nebo v jejímž zájmu byl uvolněn, uhradí zaměstnavateli, u něhož byl zaměstnanec v době uvolnění v pracovním poměru, náhradu mzdy za dobu uvolnění. Tato úhrada není úplatou za poskytnutou službu, a proto není předmětem daně.