Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uplatňování zákona o DPH při poskytnutí pracovní síly

16. 7. 2004

Podle zákona č. 588/1992 Sb. platného do 30.4.2004 i podle zákona č. 235/2004 platného od 1.5.2004 zůstává poskytnutí pracovní síly za úplatu na základě obchodně závazkového vztahu poskytnutím služby za úplatu, která je předmětem daně. Od uvedeného se liší dočasné přidělení zaměstnance k výkonu práce k jiné právnické nebo fyzické osobě v souladu se zákoníkem práce a příslušnými vyhláškami, které není stejně jako do 30. 4. 2004 poskytnutím služby za úplatu a tedy není předmětem daně, pokud jsou splněny níže uvedené podmínky.

Při dočasném přidělení zaměstnance k výkonu práce k jiné právnické nebo fyzické osobě podle § 38 odst. 4 zákoníku práce a v souladu s § 2 nařízení vlády č.108/1994 Sb., ve znění č. 461/2000 Sb., kterým se provádí zákoník práce, není toto dočasné přidělení zaměstnance k výkonu práce k jiné osobě poskytnutím služby za úplatu, pokud neexistuje mezi zaměstnavatelem a osobou, ke které byl zaměstnanec dočasně přidělen, obchodně závazkový vztah o poskytnutí pracovníka za úplatu.
Při dočasném přidělení zaměstnance k výkonu práce k jiné osobě podle zákoníku práce zaměstnavatel, u něhož je zaměstnanec v pracovním poměru, může se zaměstnancem sjednat v písemné dohodě, že ho dočasně přidělí k výkonu práce k jiné osobě, a odpadnou-li důvody, pro které byl zaměstnanec převeden na jinou práci nebo uplynula-li doba, na kterou byla změna sjednána, je zaměstnavatel povinen zařadit zaměstnance na jeho původní pracoviště, pokud se nedohodnou jinak.

Podle § 2 odst. 2 Nařízení vlády č. 108/1994 Sb. zaměstnavatel a osoba, ke které byl zaměstnanec dočasně přidělen, mohou uzavřít dohodu, podle níž tato osoba uhradí zaměstnavateli, který k ní zaměstnance přidělil, dohodnutou část poskytnuté mzdy (případně zdravotního a sociálního pojištění), popřípadě též náhrady cestovních výdajů, odpovídající rozsahu plnění úkolů zaměstnance pro osobu, ke které byl zaměstnanec dočasně přidělen. V takovém případě refundace nákladů za zaměstnance podle těchto předpisů, jestliže neexistuje mezi zaměstnavatelem a osobou, ke které byl zaměstnanec dočasně přidělen, obchodně závazkový vztah o poskytnutí pracovníka, není předmětem daně, protože se nejedná o poskytnutí služby za úplatu. Jedná se např. o uvolnění zaměstnance v obecném zájmu podle § 124 zákoníku práce k výkonu funkce v odborové organizaci, v místním zastupitelstvu apod.

Pokud však existuje obchodně závazkový vztah mezi zaměstnavatelem a jinou osobou o poskytnutí pracovníka k výkonu práce k této jiné osobě (např. dodání pracovní síly agenturou), pak se jedná o poskytnutí služby, která je předmětem daně v tuzemsku, pokud je místo plnění v tuzemsku.