Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Informace pro poplatníky daně z nemovitých věcí ohledně podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí na zdaňovací období roku 2021 v souvislosti s opatřeními proti šíření viru SARS CoV-2

30. 12. 2020

5. 2. 2021 - aktualizace souborů příloh (kontakty na územní pracoviště FÚ)

NECHOĎTE – VOLEJTE – PODEJTE

S ohledem na složitou epidemiologickou situaci a v zájmu omezení šíření viru SARS CoV-2 žádáme poplatníky daně z nemovitých věcí, aby omezili osobní kontakt se správcem daně, nenavštěvovali správce daně na úřadech a využívali zejména elektronické formy komunikace. Finanční správa v reakci na aktuální epidemiologickou situaci zřídila pro poplatníky daně z nemovitých věcí infolinky pro případné obecné dotazy i konkrétní problémy s vyplněním daňového přiznání.

Dotazy lze zařadit do tří okruhů:

  1. Obecné dotazy:
    Nevíte, kdy Vám vzniká povinnost podat a jakými způsoby lze podat daňové přiznání, kde naleznete tiskopisy pro podání daňového přiznání?

    V případě obecných dotazů poplatníkům doporučujeme, aby si nejprve zkusili najít odpověď na svou otázku na odkazu: https://www.financnisprava.cz/cs/dane/dane/dan-z-nemovitych-veci/dotazy-a-odpovedi/nejcastejsi-dotazy-na-dani-z-nemovitych-veci-10937, na němž jsou zodpovězeny nejčastější dotazy na dani z nemovitých věcí.
  2. Dotazy týkající se územního pracoviště, na které má poplatník své daňové přiznání podat:
    Nevíte, na jaké územní pracoviště podat daňové přiznání?

    Seznam finančních úřadů a jim náležících územních pracovišť je zveřejněn na internetové adrese https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/organy-financni-spravy. V případě nejasností Vám doporučujeme obrátit se s konkrétním případem na místně příslušného správce daně, jímž je ten finanční úřad, v jehož obvodu působnosti se nachází předmětná nemovitá věc. Na tomto odkazu lze nelézt číslo na podatelnu Vašeho finančního úřadu: https://www.financnisprava.cz/cs/financni-sprava/organy-financni-spravy/financni-urady.
  3. Dotazy na konkrétní informace ke konkrétnímu daňovému přiznání:
    Vyplňujete daňové přiznání a nevíte si rady, potřebujete zkontaktovat svého správce daně?
    NECHOĎTE – VOLEJTE – PODEJTE
    V přiložených tabulkách naleznete kontakty na příslušná územní pracoviště na jednotlivých finančních úřadech (kliknutím na název finančního úřadu se zobrazí tabulka):

Využijte pro podání daňového přiznání elektronický formulář

Doporučujeme daňové přiznání k dani z nemovitých věcí vyplnit elektronicky prostřednictvím aplikace elektronického podání (EPO) na internetových stránkách https://www.daneelektronicky.cz v sekci elektronická podání pro finanční správu – elektronické formuláře – Daň z nemovitých věcí – Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí – od roku 2011 včetně. Uvedená aplikace obsahuje veškeré číselníky nutné pro vyplnění daňového přiznání k dani z nemovitých věcí včetně nápovědy. Daňové přiznání je možné prostřednictvím této aplikace vyplnit a odeslat příslušnému finančnímu úřadu. Pokud nemáte uznávaný elektronický podpis či datovou schránku, můžete z aplikace EPO daňové přiznání vyexportovat do formátu PDF a vytisknout na tiskárně. Poté stačí přiznání pouze vlastnoručně podepsat a odeslat příslušnému správci daně.

Tiskopis daňového přiznání v elektronické podobě ve formátu PDF je k dispozici ke stažení na internetových stránkách Finanční správy (http://www.financnisprava.cz) v nabídce Daňové tiskopisy. Přímý odkaz je následující: https://www.financnisprava.cz/cs/danove-tiskopisy/databaze-aktualnich-danovych-tiskopisu, kde si vyfiltrujete příslušné zdaňovací období, na které daňové přiznání podáváte a označíte daň z nemovitých věcí.

Přímý odkaz na pokyny k vyplnění daňového přiznání k dani z nemovitých věcí naleznete na tomto odkazu:
https://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5450-1_22.pdf?202012181538