Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Martin Janeček pro Seznam.cz o nezávislosti Finanční správy

24. 5. 2017

Autor: Petr Švihel | Zdroj: Seznam.cz | Datum: 21. 5. 2017

Petr ŠVIHEL, moderátor:
--------------------
„Andrej Babiš nám dal klid na práci“, říká ředitel Finanční správy Martin Janeček. Jak vnímáte odchod Andreje Babiše z Ministerstva financí? Změní se něco pro Finanční správu?

Martin JANEČEK, generální ředitel, Generální finanční ředitelství
--------------------
Domnívám se, že by se pro Finanční správu nic změnit nemělo, protože Finanční správa je nezávislá. Pokud jsem tady byl já, tak jsme se nezávisle chovali, takže z mého pohledu by se nic změnit nemělo.

Petr ŠVIHEL, moderátor
--------------------
To znamená, že nebyly žádné zásahy do chodu Finanční správy například ze strany Ministerstva financí?

Martin JANEČEK, generální ředitel, Generální finanční ředitelství
--------------------
Finanční správa je podřízena resortu Ministerstva financí. To asi každý poměrně dobře ví a zásahy tady byly v manažersko-politické rovině, ve smyslu, že tady třeba vláda pana premiéra Sobotky si předsevzala boj proti daňovým únikům, čímž významně ovlivnila chod Finanční správy jako takové, protože přišly projekty, jako bylo Kontrolní hlášení, které jsme zvládli a odpracovali. Ty věci fungují a jsou vidět i na inkasu daně z přidané hodnoty. Dále tady máme projekt Elektronické evidence tržeb. Opět projekt, který v podstatě tady odřídila Finanční správa, zvládli jsme ho. Na účtenkách můžete vidět ty fiskalizační kódy. Funguje to a tímto způsobem, vlastně zadání úkolů projektů atd. Tak to jsme dostávali v podstatě jako úkol od ministra, respektive od Ministerstva financí, abychom na tom spolupracovali a zabezpečili a řešili to. Jinak samozřejmě mohla být diskutována různá témata ve smyslu, třeba jakým způsobem funguje obecně chod Finanční správy. Diskutuje se třeba o odměňování pracovníků Finanční správy při sestavování rozpočtu atd. Ale to jsou ty provozní věci v podstatě na té manažerské úrovni. Myslím si, že je to přesně tak jak ve vztahu k nadřízenému Ministerstvu financí to má fungovat. Navíc naprostá většina těch věcí běží přes Sekci daní a cel, kde je náměstkyní paní Schillerová.

Petr ŠVIHEL, moderátor
--------------------
Nebylo pro pracovníky Finanční správy nepříjemné například to, že museli chodit kontrolovat firmy, které jsou ve svěřeneckém fondu ministra financí Andreje Babiše?

Martin JANEČEK, generální ředitel, Generální finanční ředitelství
--------------------
Já k tomu nevidím nejmenší důvod, já jsem vždycky a to ještě předtím, než jsem se dostal sem, byl zastáncem „padni komu padni“ a stejně tak bych, nejenže nevydal žádný příkaz, jakože k tomu nemám ani kompetenci, ale bojoval bych zásadně proti tomu, kdyby tady mělo docházet k nějakému nadržování. Vím, že občas jsme tyto náznaky v mediích nechali zaregistrovat a já to naprosto, naprosto odmítám. Nikdy nikomu tady nepřišel jiný povel, než postupujte podle zákona. Takže v tomhle tom má Finanční správa čisté svědomí a klidně půjdu i na detektor lži.