Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Martin Janeček: Příkazy používáme jenom výjimečně

23. 6. 2017

Autor: Martin Janeček | Zdroj: Hospodářské noviny | Datum: 21.6.2017

Zajišťovací příkaz představuje zcela mimořádný prostředek, který je využíván jako poslední z dostupných nástrojů pro zabezpečení úhrady daně ve výjimečných a zvláště závažných případech.

Jeho vydání je podmíněno splněním přísných podmínek a předchází mu důsledný schvalovací proces, v rámci něhož na jeho vydání dohlíží více než deset párů očí, které jsou oprávněné vydání zastavit. Dlužno také poznamenat, že zajišťovací příkaz není v zákoně žádnou novinkou, finanční správa jej využívá již od první republiky.

Že nejsou nadužívány, dokazuje také podíl daňových subjektů dotčených zajišťovacím příkazem na celkovém počtu plátců DPH, který je zanedbatelný. V roce 2016 se jednalo o 309 subjektů z celkového počtu 500 tisíc plátců DPH. Zároveň se výrazně zvyšuje kvalita zajišťovacích příkazů. Zatímco v roce 2014 činil podíl částky skutečně zachráněné státnímu rozpočtu na celkově zajištěné částce pouze 6,1 procenta, loni to bylo již 33 procent. Zajištěná částka většinou neodpovídá vybrané dani. Od roku 2014 bylo na základě zajišťovacích příkazů státnímu rozpočtu zachráněno 2,5 miliardy korun.

Je také důležité, že od roku 2013 byly zajišťovací příkazy definitivně zrušeny výjimečně, a to u půl procenta případů. Soudní přezkum tak ve většině případů potvrdil správnost našeho postupu. Vzhledem k mimořádnosti tohoto nástroje vnímáme každé zrušení jako vážný problém a děláme maximum pro to, abychom tomu příště předešli. Každý případ zrušení je podrobován analýze s cílem promítnout její závěry do správní praxe.

Martin Janeček, generální ředitel Finanční správy