Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dvacet pět procent případů dosud elektronicky podaných daňových přiznání k dani z příjmů právnických osob je vadných

30. 4. 2015

Z vyhodnocení stavu elektronicky podaných daňových přiznání k dani z příjmů právnických osob vyplývá, že 25% z nich je vadných. Vada podání spočívala zejména v tom, že povinná příloha k daňovému přiznání ve formě vybraných údajů z účetní závěrky nebyla přiložena ve správném, správcem daně stanoveném, formátu a struktuře, ale ve formátu pdf., který není přípustný.

Je-li pro účely podání datovou zprávou zveřejněn nejen formát a struktura daňového přiznání samotného, ale i formát a struktura jeho příloh, musí být i podání těchto příloh (jakožto součást podání) učiněno ve zveřejněném formátu a struktuře. V případě, že nebude tato povinnost ze strany poplatníka dodržena, Finanční správa jej vyzve k odstranění vad podání. Nebudou-li vady odstraněny, stává se podání neúčinným.

Formát a struktura těchto podání, odesílaných správci daně prostřednictvím datové zprávy, je stanovena v § 72 odst. 3 daňového řádu a Pokynem Ministerstva financí D-349. Další informace k této problematice lze nalézt na internetové stránce Finanční správy pod odkazy: Metodická pomůcka k povinnému elektronickému podání podle § 72 odst. 4 a souvisejících DŘ a Vybrané dotazy k elektronickému podávání daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob.

Ke splnění povinnosti učinit podání daňového přiznání k dani z příjmů elektronicky lze využít aplikaci Elektronická podání pro finanční správu, dostupnou na Daňovém portálu Finanční správy na www.daneelektronicky.cz.