Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rozhodnutí o místní příslušnosti správce daně pro fyzické osoby jiných států

27. 3. 2006

Společné zdanění manželů v souladu s ustanovením § 13a odst. 3 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, uplatňují i manželé - daňoví nerezidenti, jejichž místní příslušnost ke správci daně je různá. Níže uvedené rozhodnutí pověřuje výkonem správy daně u obou manželů stejného správce daně.

Ministerstvo financí na základě zákonného zmocnění obsaženého v ustanovení § 4 odst. 14 zákona č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o správě daní a poplatků“),

s t a n o v í

místní příslušnost správce daně pro fyzické osoby, které jsou poplatníkem dle § 2 odst. 3 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon o daních z příjmů“), nevykonávají v České republice činnost, jejíž výsledky jsou předmětem zdanění, ani v České republice nemají nemovitý majetek, z něhož by jim plynuly zdanitelné příjmy a v České republice uplatňují pouze výpočet daně z příjmů fyzických osob ze společného základu daně manželů podle § 13a zákona o daních z příjmů, tak, že je stanovena podle místně příslušného správce daně druhého z manželů.

Odůvodnění:

Důvodem stanovení místní příslušnosti odchylně od zákona o správě daní a poplatků je zvýšení hospodárnosti daňového procesu přenesením místní příslušnosti ke správě daní na společný finanční úřad pro případy, kdy poplatníci uplatňují výpočet daně z příjmů fyzických osob ze společného základu daně manželů podle § 13a zákona o daních z příjmů. V opačném případě by došlo k neúměrnému zatížení daňových poplatníků a rovněž i Finančního úřadu pro Prahu 1 právě v těch případech, kdy jeden z manželů je poplatníkem, jehož místní příslušnost je stanovena v souladu s ustanovením § 4 odst. 4 zákona o správě daní a poplatků a druhý je také poplatníkem ve smyslu § 2 odst. 3 zákona o daních z příjmů, avšak jeho místní příslušnost je stanovena na základě ustanovení § 4 odst. 3 zákona o správě daní a poplatků.

Poučení:

Proti tomuto rozhodnutí se nelze samostatně odvolat ani uplatnit mimořádný opravný prostředek (§ 48 odst. 2 a § 56a odst. 3 zákona o správě daní a poplatků).

Rozhodnutí nabývá účinnosti dnem zveřejnění.

Ing. Jan Knížek
vrchní ředitel, v.r.