Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sdělení MF k účetnímu a daňovému režimu

26. 9. 2005

financování nakládání s elektrozařízením pocházejícím z domácnosti podle § 37n odst. 3 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (Daně z příjmů, DPH)

Ministerstvo financí k režimu financování nakládání s elektrozařízením pocházejícím z domácností podle § 37n odst. 3 zákona č. 185/2001 Sb., o odpadech a o změně některých dalších zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "§ 37n zákona o odpadech") sděluje:

  1. Z hlediska předpisů o účetnictví

    Pro účtování o skutečnostech, které vyplývají z ustanovení § 37n zákona o odpadech je nutno zohlednit dále uvedené.

    Účetní jednotka musí plnit i povinnost uloženou § 8 odst. 2 zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů, a proto musí účetní jednotka vést účetnictví tak, aby neodporovalo ani citovanému zákonu o odpadech, ani neobcházelo jeho účel.

    Podle § 37n zákona o odpadech je uložena dotčeným účetním jednotkám povinnost přispívat do systému vytvořeného podle tohoto ustanovení. Proto budou účetní jednotky účtovat o vzniku povinnosti přispět do systému na vrub příslušného účtu nákladů a ve prospěch příslušného účtu závazků.

    Pro úplnost se uvádí, že pro postup účtování tohoto účetního případu není podstatné:

    • jakým způsobem je stanovena výše tohoto příspěvku nebo kdy a v jaké výši budou účetní jednotky účtovat o jiných účetních případech, např. o výnosech z prodeje nových elektrozařízení,

    • zda dotčené účetní jednotky budou při prodeji nových elektrozařízení uvádět určité informace v souladu § 37n zákona o odpadech,

    • zda bude zvýšena, snížena nebo zachována výše prodejní ceny nových elektrozařízení.

    Tržbu z prodeje nového elektrozařízení zaúčtuje účetní jednotka standardním způsobem na vrub příslušného účtu pohledávek, resp. při prodeji v hotovosti na vrub účtu peněžních prostředků, souvztažně s příslušným účtem výnosů (u plátců daně z přidané hodnoty souvztažně s účtem výnosů a účtem závazků z titulu povinnosti odvést daň). Pro účtování tohoto účetního případu není podstatné, zda dotčené účetní jednotky uvádějí při prodeji nových elektrozařízení určité informace v souladu s § 37n zákona o odpadech.

    Právní předpisy v oblasti účetnictví neřeší a nemohou řešit způsob, jakým bude výrobce sdělovat informace podle § 37n zákona o odpadech prodejcům a jakým způsobem budou prodejci uvádět tyto informace při prodeji v rámci své podnikatelské činnosti. Pro úplnost se uvádí, že právní předpisy neupravují náležitosti faktur.

  2. Z hlediska zákona o dani z přidané hodnoty

    Podle § 36 odst. 1 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů (dále jen " ZDPH") je základem daně vše, co jako úplatu obdržel nebo má obdržet plátce za uskutečněné zdanitelné plnění od osoby, pro kterou je zdanitelné plnění uskutečněno.

    Z hlediska ZDPH není podstatné, zda výrobce nebo prodejce při prodeji elektrozařízení bude uplatňovat postup ve smyslu § 37n zákona o odpadech, tj. zda bude při prodeji nových elektrozařízení uvádět náklady na zpětný odběr, zpracování a odstranění elektrozařízení uvedených na trh do dne 13. srpna 2005 odděleně nebo ne. Do základu daně se zahrnují i příspěvky na zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektroodpadu.

  3. Z hlediska zákona o daních z příjmů

    Příspěvky výrobců elektrozařízení hrazené podle zákona o odpadech jsou výdajem (nákladem) na dosažení, zajištění a udržení příjmů podle § 24 odst. 2 písm. p) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů.

    U provozovatelů kolektivního systému zajišťujícího podle citovaného zákona o odpadech zpětný odběr, zpracování, využití a odstranění elektrozařízení nebo oddělený sběr, zpracování, využití a odstranění elektroodpadu se navrhuje v novele, projednávané v Parlamentu ČR, osvobození příjmů z těchto příspěvků, a to doplněním do § 19 odst. 1 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů.

Náměstek ministra:
Ing. Dana Trezziová, v.r.