Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Informace ke zdaňování náhrad mezd vyplácených českým daňovým rezidentům pracujícím na palubách lodí v nizozemské vnitrostátní přepravě z důvodu nemoci

29. 8. 2017

Vzhledem k opakujícím se dotazům na zdanění náhrad vyplácených z důvodu nemoci českým daňovým rezidentům pracujícím na palubách lodí v nizozemské vnitrostátní dopravě, se vydává následující informace:

Osvobození od daně podle § 4 odst. 1 písm. h) zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“) je aplikovatelné jen na plnění ze zahraničního povinného pojištění stejného druhu, jako jsou dávky z nemocenského pojištění.

Jedná-li se o náhradu mzdy, kterou je podle právních předpisů jiného státu povinen vyplácet zaměstnavatel, a jejíž výplata jde k jeho tíži, lze na tyto náhrady aplikovat osvobození od daně podle § 6 odst. 9 písm. t) zákona, protože uvedeným ustanovením zákona není toto osvobození omezeno jen na náhrady podle českých právních předpisů. Osvobození od daně lze však i v těchto případech uplatnit jen do výše minimálního nároku určeného zvláštním právním předpisem upravujícím pracovněprávní vztahy (v tomto předmětné ustanovení zákona odkazuje na český zákoník práce).

Náhrady vyplácené zaměstnavatelem nad rámec minimálního nároku určeného zvláštním právním předpisem upravujícím pracovněprávní vztahy se zdaňuje běžným způsobem jako příjem ze zaměstnání (včetně případného navýšení o povinná pojistná).

Jako důkazních prostředků lze podle § 93 zákona č. 280/2009 Sb., daňový řád, ve znění pozdějších předpisů, užít všech podkladů, jimiž lze zjistit skutečný stav věci a ověřit skutečnosti rozhodné pro správné zjištění a stanovení daně, nejsou-li získány v rozporu se zákonem. Žádné konkrétně vymezené důkazní prostředky k prokázání skutečnosti, že se jedná o náhradu mzdy v nemoci od zahraničního zaměstnavatele, zákon nestanoví. Uvedené platí i pro prokázání splnění podmínek pro osvobození příjmu od daně.