Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tiskové zprávy 2015

Od 1. ledna 2016 už nebudou moci ti poplatníci (nebo jejich zástupci), kteří mají zpřístupněnou datovou schránku nebo mají zákonem uloženou povinnost mít účetní závěrku ověřenou auditorem, podávat na finanční úřad přihlášky k registraci, oznámení o změně registračních údajů, žádosti o zrušení registrace, řádná daňová přiznání a dodatečná daňová přiznání, hlášení a vyúčtování datovou zprávou bez uznávaného elektronického podpisu a dodatečně je do 5 dnů potvrzovat v listinné formě tzv. e-tiskopisem.
Plátci DPH budou mít nově od příštího roku povinnost uvádět vybrané údaje z daňových dokladů do tzv. kontrolního hlášení a podávat ho elektronicky na finanční úřad. Jde o údaje, které plátci musí již v současné době evidovat a vykazovat v daňovém přiznání k DPH souhrnně. V kontrolním hlášení však budou vybrané údaje vykazovány jednotlivě. Finanční správa tak bude moci s pomocí křížového párování a speciálních analýz vyhodnocovat údaje v reálném čase a odhalovat podvody s DPH dříve, než stát vyplatí neoprávněně nárokované nadměrné odpočty.
Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství odmítají nepravdivá tvrzení Strany soukromníků podporované senátorem Ivo Valentou o údajné neústavnosti Kontrolního hlášení DPH. Vyjadřujeme politování, že přestože se tato tvrzení nezakládají na reálném základě a byla několikrát nejen ze strany Ministerstva financí věcně vyvrácena, jsou opakovaně využívána k pokleslé politické kampani založené toliko na záměrném matení podnikatelské veřejnosti.
Státní tajemník v Ministerstvu financí dnes jmenoval Ing. Martina Janečka na služební místo generálního ředitele Generálního finančního ředitelství. Martin Janeček tak obhájil ve výběrovém řízení podle zákona o státní službě tuto funkci, kterou zastával od října loňského roku.
Finanční správa odhalila rozsáhlý daňový únik na dani z přidané hodnoty. Pro účely daňového podvodu došlo k vytvoření umělého řetězce osob z několika členských států EU, mezi kterými docházelo k prodeji zboží tak, aby ho finanční správy jednotlivých států neodhalily. Mezi dotčenými členskými státy byly například i Německo a Dánsko.
Finanční správa dnes vydala naučnou brožurku, kde formou vtipných kreslených příběhů vysvětluje lidem, že bez patřičných nástrojů a bez jejich pomoci je na krácení daní krátká. V osmi příbězích na motivy skutečných událostí z praxe finančních kontrolorů popisuje nešvary jako například nepřiznávání skutečných tržeb nebo zaměstnávání načerno. Podle statistik u nás za jediný rok daňoví podvodníci nepřiznají příjmy ve výši 160 mld. korun a okradou stát o 80 mld. korun na DPH.
Specializovaný finanční úřad zahájil letos v únoru celorepublikovou kontrolní akci, zaměřenou na prověřování převodních cen u českých obchodních společností, zejména členů nadnárodních korporací. Dosavadním výsledkem této kontrolní akce za necelý rok 2015 je zvýšení základu daně, případně snížení daňové ztráty u daňových subjektů ve výši téměř 600 mil Kč, což znamená doměření daně finančním úřadem ve výši více než 90 mil Kč.

Finanční správa ČR upozorňuje daňovou veřejnost, že posledním dnem pro příjem hotovosti v daňových pokladnách finančních úřadů a jejich územních pracovišť v roce 2015 bude středa 16. prosince. Daňové pokladny budou opět otevřeny v pondělí 4. ledna 2016.

Ve dnech, kdy budou pokladny uzavřeny, lze daňové povinnosti i nadále hradit bezhotovostním převodem z bankovního účtu nebo poštovní poukázkou prostřednictvím České pošty.

Přes opakovaná upozornění Finanční správy, aby poplatníci důsledně kontrolovali placení svých daňových povinností na správné bankovní účty, bylo k poslednímu říjnu zjištěno 3 500 nesprávně směrovaných plateb na zrušené účty finančních úřadů v celkové výši 47 mil. korun. Částka platby se sice vrátí poplatníkům zpět, ale vystavují se nebezpečí, že jejich daňová povinnost nebude včas řádně zaplacena a hrozí jim tím sankce z důvodu prodlení.
Finanční správa zavádí pro poplatníky novou možnost jak zaplatit daň z nemovitých věcí, a to prostřednictvím soustředěné inkasní platby obyvatelstva (SIPO). Zájemce o tento způsob placení odevzdá nejpozději do 31. ledna 2016 svému správci daně Oznámení o placení daně z nemovitých věcí prostřednictvím SIPO spolu se spojovacím číslem SIPO. V roce 2016 a dál už se nebude muset
o nic starat, jeho daňová povinnost i při změně výše daně bude hrazena zcela automaticky.
Specializovaný finanční úřad udělil v těchto dnech další vysoké pokuty dvěma společnostem, které nelegálně provozovaly kvízomaty. Každé z těchto společností byla uložena pokuta v maximální možné výši 10 milionů korun. U jedné společnosti se dokonce jedná již o druhou pokutu v této věci.
Zaměstnanci Finanční správy se již podruhé zapojili do celostátní charitativní akce. Tentokrát, aby pomohli dvěma nevyléčitelně nemocným dětem, jejichž léčba a následná péče je nesmírně nákladná. Sběrem víček od PET lahví a dalšími finančními dary v celkové výši 120 000 korun zaměstnanci přispěli na kompenzační a další nezbytné pomůcky a rehabilitace.
U dvaceti daňových dlužníků, kteří dlužili státu na dani z přidané hodnoty celkem 27 milionů korun, proběhla 16. září exekuční akce pod názvem „Horymír“. Této akce se zúčastnilo šest týmů s 30 pracovníky vymáhání z územních pracovišť Finančního úřadu pro hlavní město Prahu, za asistence kolegů z Celního úřadu.
Ke zrušení 23 územních pracovišť Finanční správy nedojde. Dva specialisté budou v území i nadále poskytovat služby veřejnosti po celý rok. Na Ministerstvu financí se na tom dnes shodli zástupci samospráv pod vedením Svazu měst a obcí ČR a jeho předsedy Františka Lukla s ministrem financí a 1. místopředsedou vlády Andrejem Babišem.
Specializovaný finanční úřad provedl u dvou společností rozsáhlé daňové kontroly, jejichž výsledkem bylo doměření daně z přidané hodnoty ve výši téměř 4,5 mld. korun. Výší doměřené daně se jedná o dosud největší rozkrytý a došetřený případ. Ke krácení daně docházelo v souvislosti s řetězovými obchody s drahými kovy jako je zlato, stříbro a platina, uskutečněnými zejména v České republice, dále pak v Německu, Saudské Arábii, Turecku a na Slovensku.
S účinností od 1. ledna 2016 vznikne plátcům DPH povinnost podávat tzv. kontrolní hlášení. Jedná se o speciální daňové tvrzení, založené z velké části na údajích ze současné evidence pro účely DPH. Cílem zavedení kontrolního hlášení je efektivní využití údajů, které sice může Finanční správa získat již dnes, nikoliv však v reálném čase. A právě rychlost získání uvedených údajů a také předepsaná forma pro jejich podání budou klíčové pro analýzy, na jejichž základě bude možné rozkrýt složité podvody a předejít tak neoprávněnému vyplácení nadměrných odpočtů DPH. Zabezpečení dat zasílaných Finanční správě bude maximální.

Dne 26. srpna 2015 jednala koaliční rada vlády o návrhu rušení 23 územních pracovišť finančních úřadů. Generální ředitel Finanční správy přišel na jednání s kompromisním řešením, že zajistí dostupnost služeb finančního úřadu pro občany po celý rok v úřední dny, v pondělí a ve středu.

Kontrolně exekuční akce pod názvem „Přehrada“ probíhala nepřetržitě ve dnech 4. až 7. 8. 2015 na dvou místech České republiky.
Finanční správa od 1. ledna 2016 zeštíhlí o 23 územní pracoviště finančních úřadů na celém území České republiky. Jedná se o ta nejmenší pracoviště finančních úřadů, kde pracuje převážně méně než 11 zaměstnanců, kteří vykonávají jen registrační a vyměřovací činnosti. Všechny ostatní činnosti pak zabezpečují „okresní“ územní pracoviště, která je již dnes řídí. Zajištění fungování nejmenších územních pracovišť je velmi neefektivní, pro stát představuje značnou finanční zátěž a pro Finanční správu zátěž organizační. Veškeré služby pro daňovou veřejnost budou po jejich zrušení plnohodnotně zabezpečeny na nejbližších, zejména „okresních“, územních pracovištích.
Finanční správa upozorňuje, že od 1. července 2015 je v účinnosti nařízení vlády, které rozšiřuje režim přenesení daňové povinnosti (tzv. reverse charge) u daně z přidané hodnoty na všechny obiloviny a technické plodiny, včetně olejnatých semen, které jsou uvedeny pod kódy nomenklatury celního sazebníku v kapitole 10 nebo kapitole 12. U cukrové řepy nadále platí, že účinnost nastává až dnem 1. září 2015.
Projekt Elektronické evidence tržeb získal své oficiální logo. Jsou jím „e-tržby“. Jeho součástí je i slogan „MÁ DÁTI. DAL.“ Logotyp symbolizuje jak on-line elektronickou komunikaci při procesu evidování tržeb, tak poctivost a rovné podmínky na trhu.
Podle zjištění společnosti STEM tři čtvrtiny dotazovaných Čechů si myslí, že elektronická evidence tržeb zlepší výběr daní a dále se domnívá, že by stát měl hledat cesty k vyššímu výběru daní od obchodníků, poskytovatelů služeb a prodejců. Celých 60 % lidí považuje daňovou morálku v České republice za špatnou.
V uplynulých dvou týdnech prováděl Specializovaný finanční úřad na území hl. m. Prahy a na území Moravskoslezského kraje rozsáhlou kontrolně vyhledávací akci, zaměřenou na odhalování provozování nelegálního hazardu. Cílem akce tentokrát nebylo pouze zjištění provozování nelegálních kvízomatů, ale také identifikování dalších forem provozování nelegálního hazardu, karetních turnajů nevyjímaje.
Dne 15. června 2015 bylo na jednání Vlády schváleno nařízení, díky kterému dojde z důvodu zamezení podvodům na DPH, k rozšíření režimu přenesení daňové povinnosti v oblasti obilovin a technických plodin. Toto nařízení vlády nabyde účinnosti dnem 1. července 2015.
Generální finanční ředitelství a Generální ředitelství cel hodnotila pětidenní společnou akci VERITAS, zaměřenou na rizikové komodity jako je víno, maso, motorová vozidla, minerální oleje, tabákové výrobky a drogy. Téměř stovka hlídek pracovníků Finanční správy a Celní správy od 25. do 29. května monitorovala pohyb zboží na významných silničních komunikacích, mimo jiné i v blízkosti bývalých hraničních přechodů se Slovenskem. Sledovali také daňovou platební morálku prověřovaných subjektů.
V květnu proběhla dvoutýdenní dražba automobilů zajištěných v rámci akce „River“. Celkem se dražilo 51 nákladních a 13 osobních automobilů, a také jeden přívěs. Vyvolávací cena všech automobilů a přívěsu byla vyčíslena na 6,4 mil. korun, konečný výnos dražby přinesl v úhrnu téměř 14 mil. korun.
Vláda dnes schválila návrh zákona o evidenci tržeb, který představuje jedno z nejdůležitějších systémových opatření k narovnání podnikatelského prostředí v novodobé historii České republiky. Zároveň schválila návrh Ministerstva financí na snížení DPH v oblasti stravovacích služeb z 21 na 15 % s výjimkou alkoholických nápojů, a to od 1. ledna 2016. Oproti původnímu návrhu předloženému vládě návrh zákona nedoznal žádných zásadních věcných změn.
V reprezentačních prostorách Břevnovského kláštera uspořádalo dne 28. května 2015 Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství v pořadí již třinácté vyhlášení nejvýznamnějších plátců daně z příjmů právnických osob. Ocenění - skleněnou plaketu – převzalo „TOP 20 plátců roku 2014“ z rukou ministra financí Andreje Babiše a generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka.
Dne 25. května 2015 proběhl opakovaný zásah karlovarské daňové KOBRY ve Svatém Kříži nedaleko Chebu. Šedesáti členný tým KOBRA navázal na případ pod krycím názvem Habu II., zatkl dvě osoby cizí státní příslušnosti a provedl mobiliární exekuci vyčíslenou na 14,3 milionu korun.
Specializovaný finanční úřad zahájil letos v únoru celorepublikovou kontrolní akci, zaměřenou na prověřování převodních cen u českých daňových subjektů, členů nadnárodních korporací. Nyní akce směřuje do další fáze. Z dosavadního průběhu a předběžných zjištění z prováděných daňových kontrol vyplývá, že analýzy, na základě kterých jsou daňové subjekty vybírány k daňové kontrole, jsou úspěšné.

Dne 13. května proběhla exekuční akce Finančního úřadu pro hlavní město Prahu pod názvem „Šemík“, zaměřená na daňové dlužníky, kteří dlužili státu na dani z přidané hodnoty celkem 33 milionů korun. Této akce se zúčastnilo šest týmů s 27 pracovníky vymáhání.

Finanční správa se ne zcela ztotožňuje s kontrolními závěry NKÚ. Instituty pro boj s daňovými úniky, které byly postupně zavedeny do zákona o DPH, v praxi dobře fungují. I s přispěním těchto opatření - zveřejnění čísel bankovních účtů plátců, režim přenesení daňové povinnosti, ručení příjemce zdanitelného plnění, institut nespolehlivého plátce, zvláštní způsob zajištění daně a zajištění úhrady na nesplatnou a dosud nestanovenou daň - stouplo mezi lety 2010 a 2014 inkaso daně z přidané hodnoty o 53,2 mld. Kč. Řada z nich působí hlavně preventivně, rozbíjí podvodné řetězce a vytlačuje je z území ČR.
Lhůta pro zaplacení daně z nemovitých věcí (nebo její první splátky) na zdaňovací období roku 2015 končí 1. června. Finanční správa, jako každoročně, rozesílá poštou složenky k zaplacení této daně. V obálce letos navíc poplatníci najdou i leták s instrukcemi jak postupovat, když chtějí tuto daň od příštího roku platit mnohem jednodušeji - prostřednictvím SIPO.
Vnitřními kontrolními mechanismy Finančního úřadu pro Karlovarský kraj bylo zjištěno, že jedna pracovnice tohoto úřadu v několika případech zneužila detailní znalosti o postupech při výkonu správy daní při vracení přeplatků na dani z příjmů fyzických osob ve svůj prospěch. S dotyčnou zaměstnankyní byl ukončen pracovní poměr.
S účinností od 1. dubna 2015 došlo k rozšíření uplatnění režimu přenesení daňové povinnosti (přenesení povinnosti přiznat a zaplatit DPH z dodavatele na odběratele tzv. reverse charge) na další druhy zboží. Jde o vybrané obiloviny a technické plodiny, některé kovy (včetně drahých kovů), mobilní telefony, integrované obvody, přenosová zařízení pro automatizované zpracování dat (notebooky, tablety apod.) a videoherní konzole. U cukrové řepy je účinnost posunuta až od 1. září 2015. Reverse charge se uplatní, jen když celková částka základu daně dodávaného zboží překročí částku 100 000 Kč.
Specializovaný finanční úřad uspořádal dne 26. března veřejnou dražbu luxusního automobilu značky BMW. Nejnižší podání bylo stanoveno dražební vyhláškou na 150 tisíc Kč. Dražba byla velmi úspěšná - BMW bylo nakonec přiklepnuto zájemci s nejvyšším podáním za téměř 500 tisíc Kč, což byl více než trojnásobek původní vyvolávací ceny.
Celkem 1,85 milionů daňových přiznání k daním z příjmů odevzdali lidé na finančních úřadech po celé České republice do středy 1. dubna. Z tohoto počtu se 1,6 mil. týkalo daně z příjmů fyzických osob a 250 tisíc daně z příjmů právnických osob. Elektronickou formou podalo přiznání 11% fyzických osob (loni 5%) a 85% právnických osob (loni 30%). V obou případech jde o značný nárůst, způsobený zejména novou povinností pro majitele zpřístupněných datových schránek komunikovat s Finanční správou elektronicky.

Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství dnes spouštějí webové stránky k Elektronické evidenci tržeb (EET). Stránky obsahují nejen základní informace k připravovanému projektu, ale také odpovědi na často kladené dotazy k této problematice.

Finanční správa vychází poplatníkům při plnění každoroční daňové povinnosti vstříc nejen elektronickým způsobem podání, ale i plánovanými výjezdy svých pracovníků do vybraných měst a obcí, včetně rozšíření úředních hodin na finančních úřadech a jejich územních pracovištích. Poplatníci daně z příjmů mají letos povinnost podat přiznání za rok 2014 nejpozději do 1. dubna. Tento den je zároveň posledním dnem lhůty pro úhradu daně.
Finanční správa bude po přechodné období roku 2015 akceptovat pro splnění povinnosti činit podání elektronicky (podle § 72 odst. 4 daňového řádu) i podání učiněná datovou zprávou bez uznávaného elektronického podpisu nebo ověřené identity podatele, avšak následně potvrzená do 5 dnů buď písemně, například formou e-tiskopisu nebo ústně do protokolu nebo níže uvedenými uznatelnými způsoby.
Specializovaný finanční úřad zahájil kontrolní akci, cílenou na prověření správnosti nastavení převodních cen mezi personálně nebo majetkově spojenými firmami. Cílem akce je především zabránit možným daňovým únikům.

Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí by neměli zapomenout podat zejména poplatníci, kteří v roce 2014 nově nabyli do svého vlastnictví pozemek, zdanitelnou stavbu nebo bytovou či nebytovou jednotku. Také ti poplatníci, kteří nemovitou věc darovali, prodali nebo jinak pozbyli, musí tuto skutečnost oznámit finančnímu úřadu. Pokud jim ještě nějaká nemovitá věc zbyla, podají dílčí daňové přiznání. Pokud všechny své nemovité věci v roce 2014 pozbyli, doručí na finanční úřad písemné oznámení o této skutečnosti.

Podle údajů, které poskytla Finanční správě ČR Česká národní banka, bylo od počátku letošního roku do poloviny ledna zaplaceno na zrušené účty finančních úřadů téměř 9,5 tisíce plateb v celkové částce zhruba 150 milionů korun. Přechodné období 2 let, po které byly platby na zrušené účty přesměrovávány na správné účty finančních úřadů, definitivně skončilo k 31. prosinci 2014.
Pracovníci finanční správy i celá územní pracoviště finančních úřadů bodovala v soutěži „Daňař & daňová firma roku 2014“, pořádané společností DaněMEDIA s.r.o..
Téměř 400 kusů nového zimního sportovního vybavení, zejména sjezdových a běžeckých lyží včetně vázání, a lyžařských bot, prodali ve čtvrtek 15. ledna 2015 ve veřejné dražbě pracovníci Finanční správy ČR. Dražby se zúčastnilo celkem 6 dražitelů, obchodníků s tímto zbožím a majitelů půjčoven v zimních střediscích.