Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tiskové zprávy 2011

Od 19. prosince 2011 do 2. ledna 2012 budou pokladny všech finančních úřadů z provozních důvodů uzavřeny. Pro většinu finančních úřadů bude zítřek, tj. 14. 12. 2011 posledním pokladním dnem v tomto roce.

Od 1. ledna 2012 bude do soustavy územních finančních orgánů nově zaveden Specializovaný finanční úřad (SFÚ) s celostátní působností, který se bude zabývat vybranými subjekty. Jedná se o ty daňové subjekty, jejichž přínos pro výši vybraných daní a plnění státního rozpočtu je zcela zásadní. Především daňová kontrola je v případě těchto daňových subjektů extrémně časově a odborně náročná, a proto je soustředěna do specializovaných útvarů, vyznačujících se vysokou odborností, operativností a jednotností řízení.

Společná kontrolně-exekuční akce daňové a celní správy zaměřená na přepravu pohonných hmot do ČR proběhla ve dnech 17. až 19. listopadu 2011 za účasti více než dvou stovek pracovníků obou institucí v blízkosti jedenácti bývalých hraničních přechodů s Rakouskem a SRN. Na akci spolupracovali i příslušníci rakouské finanční policie a celní správy. Byly zajištěny pohonné hmoty v celkové hodnotě 1,8 mil. Kč a finanční prostředky ve výši 9 mil. Kč, které budou použity k úhradě daňových nedoplatků.

Od 1. 1. 2012 nabude účinnosti úprava režimu přenesení daňové povinnosti na DPH při poskytnutí stavebních nebo montážních prací. Vzhledem k velké množině plátců DPH, kterých se toto ustanovení může dotknout, Generální finanční ředitelství zveřejnilo dnes na svých internetových stránkách informační materiál, který k tomuto tématu zpracovalo ve spolupráci s Ministerstvem financí.

Zástupci Generálního finančního ředitelství a Ministerstva financí sjednali dne 27. 10. 2011 text dohody o výměně informací v daňových záležitostech s Kajmanskými ostrovy (zkráceně TIEA z anglického Tax Information Exchange Agreement). „Jedná se o významný nástroj v boji proti daňovým únikům s pozitivním dopadem na veřejné rozpočty,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. „Proto je v zájmu České republiky uzavřít co nejvíce podobných dohod.“

Od 1. 1. 2012 dochází k významné změně při správě daní, která se bude týkat přibližně tisícovky daňových subjektů. Zřízením Specializovaného finančního úřadu se česká daňová správa přiřadí k moderním světovým daňovým správám, které vybrané daňové subjekty svěřují jednomu vysoce odborně zaměřenému orgánu s celostátní působností. Úřad bude mít několik desítek kvalifikovaných daňových odborníků, kteří budou vybíráni z řad stávajících zaměstnanců daňové správy.

„Výběr daní je ovlivněn několika zásadními faktory. Mantinely pro výběr daní jsou dány zejména právními předpisy, které jsou však vždy výsledkem politické dohody, čímž bohužel dochází k častým změnám a narůstá složitost celého systému,“ říká generální ředitel daňové správy Jan Knížek. „Dalším neméně důležitým faktorem je celosvětová hospodářská situace,“ dodává.

V pátek 26. 8. 2011 se daňová a celní správa v rámci pokračování akce JIH opět zaměřily na možné daňové úniky při dovozu pohonných hmot z jiných členských států EU. V rámci kontrolní akce byly zadokumentovány desítky cisteren, přičemž obsah 11 cisteren (cca. 400 tis. litrů pohonných hmot) byl z důvodu potenciálního rizika neodvedení daně z přidané hodnoty exekučně zabaven. Během akcí JIH bylo zabráněno daňovým únikům ve výši 56 mil. Kč.

„Finanční úřady kontrolují,  zda prostředky poskytnuté ze státního rozpočtu byly použity v souladu s podmínkami stanovenými poskytovatelem,“ říká Jan Knížek, generální ředitel daňové správy.

V pátek 15. 7. 2011 se uskutečnila první rozsáhlá společná kontrolní akce daňové a celní správy zaměřená na možné daňové úniky při silniční přepravě pohonných hmot z Rakouska a Německa do České republiky. V průběhu akce byly zkontrolovány desítky cisteren a v jedenácti případech bylo zabaveno celkem cca 400 tisíc litrů pohonných hmot.

Z důvodu několikanásobného zvýšení zájmu veřejnosti o placení daně z nemovitostí v hotovosti na pokladnách finančních úřadů, vyšla daňová správa poplatníkům vstříc a v termínu od 19. 5. do 31. 5. přistoupila k mimořádnému rozšíření pokladních hodin i mimo úřední dny, a to každý pracovní den minimálně do 15:30 hodin, kromě pátků, kdy budou pokladny z technických důvodů otevřeny pouze do 14. hodin.

Dnes se v Praze uskutečnilo setkání nejvyšších představitelů šesti daňových správ tzv. Visegrádské šestky, tedy české, rakouské, slovenské, slovinské, maďarské a polské daňové správy, které mělo za cíl prohloubení spolupráce mezi daňovými správami na mezinárodní úrovni. Hlavní důraz byl kladen na výměnu poznatků a zkušeností týkajících se daňových úniků a karuselových podvodů na DPH, a to zejména v oblasti obchodování s pohonnými hmotami.

Novela zákona o pohonných hmotách zavádí povinnou registraci pro obchodníky s pohonnými hmotami. Tato registrace a následná výměna informací mezi daňovou a celní správou usnadní kontrolu daní. V kombinaci s novelou DPH týkající se ručení za nezaplacenou daň jde o významný nástroj v boji proti daňovým únikům.

Dne 1. 4. 2011 vstoupila v účinnost novela zákona o dani z přidané hodnoty, která zcela nově v oblasti DPH zavádí institut ručení za nezaplacenou daň. Tento nový institut je zde zakotven jako nástroj boje proti daňovým únikům. „Daňová správa bude institut ručení intenzivně využívat, a to zejména v souvislosti s úniky a podvody neplacení DPH z pohonných hmot. Pro další oblasti zasažené podvodem či únikem to ale samozřejmě platí taktéž,“ říká Jan Knížek, generální ředitel daňové správy.

1. 4. 2011 je pro většinu daňových poplatníků poslední den lhůty pro podání přiznání k daním z příjmů za rok 2010 a rovněž i den splatnosti této daně.

Také v letošním roce budou pracovníci české daňové správy pomáhat daňové veřejnosti se splněním této povinnosti pořádáním seminářů k elektronické komunikaci, výjezdy pracovníků finančních úřadů do vybraných měst a obcí a rozšířením úředních hodin.

Od 1. 1. 2011 s účinností daňového řádu dochází u některých daňových přiznání, hlášení nebo vyúčtování k posunu termínu pro jejich podání.

Tato změna vychází z ustanovení daňového řádu týkajícího se počítání lhůt stanovených podle týdnů, měsíců a let. Lhůta nově běží až ode dne následujícího po dni, kdy došlo ke skutečnosti určující její počátek.
Uvedená změna se netýká lhůt počítaných na dny, což je např. lhůta pro podání daňového přiznání k dani z přidané hodnoty, či lhůt, které jsou pevně stanoveny zákonem!

Nová úprava pozitivně ovlivní termín k podání přiznání k dani z příjmů, a to včetně termínu její splatnosti. Poslední možnost k včasnému podání přiznání a zároveň i splatnost daně se posouvají o jeden den z posledního březnového dne na 1. 4. 2011.

Ministerstvo financí v nejbližších dnech předloží do vlády první dvě dohody o výměně informací v daňových záležitostech s jurisdikcemi s preferenčním daňovým režimem (tzv. daňovými ráji). Smluvními stranami jsou Státy Guernsey (States of Guernsey) a Ostrov Man (Isle of Man).

31. ledna letošního roku je pro 3,5 milionu daňových poplatníků posledním dnem, kdy mohou přiznat daň z nemovitostí. V letošním roce se v případě nepodání přiznání včas poplatníci nevyhnou sankci za pozdě podané přiznání v minimální výši 500 Kč.