Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tiskové zprávy 2021

Máte problém s přiznáním k dani z nemovitých věcí na rok 2022? Využijte níže uvedené informace, volejte na zřízené informační linky finančního úřadu nebo posílejte e-maily.  

Ode 3. 1. 2022 bude, stejně jako v roce 2021, v provozu 29 telefonních linek Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj, na kterých každý všední den pomohou správci občanům vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. 

Daňová pokladna Územního pracoviště Ostrava I, na ulici Jurečkova v Ostravě bude naposledy otevřena ve středu 15. 12. 2021. Již tradičně tedy nebude možno od 16. 12. 2021 platit daně v hotovosti. Daňová pokladna bude znovu otevřena dne 5. ledna 2022. V době uzavření pokladny pro placení daní v hotovosti lze provést úhradu daní bezhotovostním převodem na bankovní účet finančního úřadu nebo poštovní poukázkou prostřednictvím České pošty. Informace k placení daní jsou zveřejněny na www.financnisprava.cz.

Finanční úřad pro Jihočeský kraj upozorňuje daňovou veřejnost, že územní pracoviště Finančního úřadu pro Jihočeský kraj nebudou mít ke konci letošního roku a mezi svátky omezený provoz a úřední hodiny. Již tradičně budou přes vánoční svátky uzavřeny jen daňové pokladny a pracoviště v optimalizovaném režimu 2+2. 

Finanční úřad pro Královéhradecký kraj upozorňuje, že od 2. srpna 2021 dochází k organizační změně a Územní pracoviště v Jaroměři se navrací do prostor užívaných do roku 2017.

Upozorňujeme daňové subjekty, které nemají zaplacenou daň z přidané hodnoty (dále DPH) za zdaňovací období září 2020 až březen 2021 a silniční daň (dále DSL) za zdaňovací období 2020 včetně zálohy splatné 15. 4. 2021, že je nutné pro využití výhody prominutí úroku z prodlení plynoucího z generálního pardonu zveřejněného ve Finančním zpravodaji číslo 38/2020, zaslat správci daně oznámení.

Ačkoliv je letos možné podat přiznání k dani z příjmů papírově do 3. května a elektronicky až do 1. června, velká část poplatníků využije zákonný termín pro odevzdání přiznání - 1. dubna. Do stejného data je navíc nutné podat přiznání k dani silniční či k dani z nemovitých věcí. Aby se na pracovištích nevytvářely fronty, prodlouží se provozní doba podatelen, které budou otevřené každý všední den od 8:00 do 17:00 hodin, a to od 22. března do 1. dubna 2021.

K 1. dubnu uplyne základní termín pro podání přiznání k dani z příjmů, vzhledem k nouzovému stavu je ale mimořádně prodloužen do 3. května. Finanční úřady přesto rozšiřují provozní dobu svých podatelen, některá pracoviště ale zůstávají uzavřena.

Informace o umístění sběrných boxů Finančního úřadu pro Moravskoslezský kraj a jeho územních pracovišť, které jsou určeny pro podání daňových tvrzení a dalších podání finančnímu úřadu bez osobního kontaktu s úředníky, a to v období platnosti mimořádných opatření, přijatých v souvislostí s šířením onemocnění COVID-19.

Konec zákonné lhůty pro podání přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2020 připadá na 1. dubna 2021. V případě, že bude přiznání k dani z příjmů fyzických osob občanem podáno elektronicky, připadá konec lhůty na 3. května 2021. Občanům, kterým přiznání zpracuje a podá daňový poradce, končí lhůta pro podání tohoto přiznání až 1. července 2021. V těchto lhůtách je daň z příjmů fyzických osob také splatná.

Finanční úřad pro Liberecký kraj sděluje, že se na územních pracovištích v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech, Jilemnici a Turnově mění počínaje dnem 18. 2. 2021 úřední hodiny podatelen.

Finanční úřad pro Liberecký kraj sděluje, že se na územním pracovišti v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech, Jilemnici a Turnově mění počínaje dnem 15. 2. 2021 úřední hodiny podatelen.

Po velkém lednovém zájmu poplatníků zůstává až do 1. dubna 2021 v provozu 30 telefonních linek Finančního úřadu pro Jihomoravský kraj, na kterých každý všední den pomohou správci občanům vyplnit daňové přiznání k dani z nemovitých věcí. Poplatníci tak nemusí se svými dotazy kolem správného vyplnění modrého daňového přiznání chodit na úřad, mohou vše zjistit a vyřešit po telefonu.

Finanční úřad pro Liberecký kraj sděluje, že se na územním pracovišti v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě, Semilech, Jilemnici a Turnově mění počínaje dnem 20. 1. 2021 úřední hodiny podatelen.

V souvislosti s přetrvávajícími protiepidemickými opatřeními budou platit na Finančním úřadě pro Jihočeský kraj a jeho územních pracovištích omezené úřední hodiny, a to v pondělí od 8:00 – 13:00 hod. a ve středu od 12:00 – 17:00 hod. Poplatníkům budou v uvedené době přístupné pouze podatelny. Všechny klienty žádáme, aby dodržovali pravidla zodpovědného chování, zejména dostatečné rozestupy v délce minimálně 2 metry.

S ohledem na složitou epidemiologickou situaci a v zájmu omezení šíření viru SARS CoV-2 žádáme poplatníky daně z nemovitých věcí, aby omezili osobní kontakt se správcem daně, nenavštěvovali správce daně na úřadech a využívali zejména elektronické formy komunikace. V případě telefonické komunikace prosíme daňové poplatníky, pokud to bude možné, aby si předem připravili e-mail, přes který bude možná emailová komunikace se správcem daně. Na tento e-mail správce daně v případě potřeby zašle návrh podání (předvyplněné přiznání), odpověď na dotaz nebo požadované informace.