Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Novinky 2020

Finanční úřad pro Liberecký kraj sděluje, že vzhledem k vyhlášeným vládním opatřením a prodloužení nouzového stavu, budou územní pracoviště v Jablonci nad Nisou, Liberci, České Lípě a v Semilech nadále přístupná daňové veřejnosti pouze v omezeném režimu a to 2x týdně v pondělí a ve středu od 8.00 do 13.00 hodin a to až do 22. 1. 2021.

NECHOĎTE – VOLEJTE – PODEJTE

S ohledem na složitou epidemiologickou situaci a v zájmu omezení šíření viru SARS CoV-2 žádáme poplatníky daně z nemovitých věcí, aby omezili osobní kontakt se správcem daně, nenavštěvovali správce daně na úřadech a využívali zejména elektronické formy komunikace

Z důvodu havárie je přerušeno datové spojení na Územním pracovišti v Kolíně. Obnovení spojení je závislé na likvidaci havárie v Elektrárně Kolín.

Informace o hlavních změnách v oblasti daní z příjmů v souvislosti s vystoupením Spojeného království z Evropské unie.

Generální finanční ředitelství vydává tuto informaci z důvodu jednotného postupu při uplatňování § 56a odst. 3 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty ve znění účinném ode dne 1. 1. 2021.

V období ode dne 16. 12. 2020 do dne 31. 12. 2022 promíjí ministryně financí daň z přidané hodnoty za dodání vyjmenovaného zboží vymezeného v Rozhodnutí o prominutí daně z přidané hodnoty z důvodu mimořádné události zveřejněné ve Finančním zpravodaji 35/2020 dne 16. prosince 2020. Daň se promíjí u diagnostických zdravotnických prostředků 'in vitro' pro testování na onemocnění COVID-19 a očkovacích látek proti onemocnění COVID-19 splňující požadavky právních předpisů Evropské unie.

Informace vymezuje hlavní změny v uplatňování DPH od 1. 1. 2021 v souvislosti s vystoupením Spojeného království z Evropské unie.

Provoz Územního pracoviště pro Prahu 3 Finančního úřadu pro hlavní město Prahu je dne 16.12.2020 z důvodu havárie vodovodního řadu omezen. Dostupná zůstává pouze podatelna územního pracoviště. Návštěva pracovníků územního pracoviště a telefonické spojení na pracovníky není možné. Provoz územního pracoviště bude obnoven dne 17.12.2020.

Zde naleznete nejčastější otázky a odpovědi ve vztahu k problematice DAC6.

Pokud chce osoba samostatně výdělečně činná (dále jen „OSVČ“) vstoupit do paušálního režimu, musí toto oznámení podat na místně příslušný finanční úřad, nejpozději do pondělí 11. ledna 2021.

Finanční správa oznamuje, že pracoviště finančních úřadů budou do konce roku pro veřejnost přístupná v omezeném provozu. Provoz podatelen a pokladen na finančních úřadech bude omezen pouze na pondělí a středu od 8:00 do 13:00 hodin.

Evidence tržeb je pro všechny podnikatele pozastavena do 31. prosince 2022. Bez ohledu na to, do které fáze evidence podnikatelé spadají, evidovat tržby musí až od 1. ledna 2023. Pozastavení se týká běžného, zjednodušeného i zvláštního režimu evidence tržeb a pozastaveno je také vyřizování žádostí o povolení evidovat tržby ve zvláštním režimu.

GFŘ z důvodu zvýšení právní jistoty poplatníků daně z příjmů právnických a fyzických osob v návaznosti na rozhodovací činnost Nejvyššího správního soudu vydává Informaci k určení lhůty pro stanovení daně (prekluzivní lhůty) při vykazování a uplatňování daňové ztráty a posuzování běhu této lhůty a změny jejího běhu.

Ve vazbě na změnu územně správního členění státu dojde k 1. 1. 2021 k přesunu spisů daňových subjektů, které mají místo pobytu či sídlo v obcích Bříství, Kounice, Vykáň, Frýdštejn a Věžnice, na jiné územní pracoviště v rámci totožného finančního úřadu.

S ohledem na vyhlášená vládní opatření v souvislosti s COVID-19, budou pracoviště Finanční správy zatím do 12. 12. 2020 přístupná pro veřejnost v omezeném rozsahu. Provoz podatelen na finančních úřadech bude omezen pouze na pondělí a středu od 8:00 do 13:00 hodin.

Od dnešního dne začíná Finanční správa zpracovávat a vyplácet žádosti o kompenzační bonus. Již začátkem listopadu zveřejnila Finanční správa na svých webových stránkách žádost, kterou mohli podnikatelé a živnostníci, kterým byla jejich činnost v důsledku koronaviru úplně či částečně utlumena, v předstihu vyplnit. V tuto chvíli eviduje víc než 66 000 žádostí.

Poslanci přehlasovali Senát a schválili zákon o kompenzačním bonusu. Nyní musí zákon podepsat prezident a následně bude zveřejněn ve Sbírce zákonů. Poté zákon nabyde účinnosti a Finanční správa začne s prvním vyplácením podzimního kompenzačního bonusu. Tato podpora má pomoci zmírnit negativní dopady opatření na činnost podnikatelů a živnostníků, kterým byla jejich činnost v důsledku koronaviru úplně či částečně utlumena.

Informace ke změně výše limitu úhrnné částky úroků, o které se snižuje základ daně z titulu úroků zaplacených ve zdaňovacím období z úvěrů použitých na financování bytových potřeb ze všech úvěrů poplatníků v téže společně hospodařící domácnosti

Finanční správa přináší souhrn nejčastějších chyb při vyplňování žádosti o „podzimní“ kompenzační bonus. Žádosti je možné podávat i přesto, že dosud nebyl dokončen legislativní proces a zákon nenabyl účinnosti. Na finanční úřady již dorazily první žádosti živnostníků a podnikatelů, jejichž podnikání je omezeno nebo zakázáno současnými opatřeními orgánů státní správy v souvislosti s onemocněním COVID-19. S vyplácením bonusů začne Finanční správa neprodleně po skončení legislativního procesu.

Finanční správa dnes zveřejnila na svých webových stránkách formulář žádosti o výplatu kompenzačního bonusu. Žádosti je možné podávat i přesto, že dosud nebyl dokončen legislativní proces a zákon nenabyl účinnosti. Zároveň však FS upozorňuje, že vyplácet se začne až poté, co zákon nabyde účinnosti, o čemž bude poté veřejnost na webu a sociálních sítích neprodleně informovat.

Odklad elektronické evidence tržeb až do 31. prosince 2022 platí jak pro subjekty, které spadaly do prvních dvou vln (tedy velkoobchod, maloobchod, stravovací a ubytovací služby), tak pro subjekty, které měly původně začít evidovat od 1.května 2020. Povinnost evidovat tržby tak vzniká subjektům, bez ohledu na to, do které fáze evidence tržeb spadají k datu 1.ledna 2023. Pozastavení se týká běžného, zjednodušeného i zvláštního režimu evidence tržeb.

S ohledem na vyhlášená vládní opatření v souvislosti s COVID-19, budou pracoviště Finanční správy do 20.11.2020 přístupná pro veřejnost v omezeném rozsahu. Provoz podatelen na finančních úřadech bude omezen pouze na pondělí a středu od 8:00 do 13:00 hodin.

V souladu s Rozhodnutím komise EU č. 2020/1101 dochází k prodloužení lhůty pro osvobození od cla a DPH u dovozu zboží, které je nezbytné k boji proti následkům rozšíření onemocnění COVID-19, až do 30. dubna 2021. Osvobození od cla a DPH u dovozu zboží se týká pouze státních subjektů, charitativních nebo dobročinných organizací a záchranných jednotek. Z tohoto důvodu dochází k aktualizaci Podmínek pro osvobození od cla a DPH při dovozu zboží ze třetí země v souvislosti s pandemií způsobené SARS-CoV-2 zveřejněných Generálním finančním ředitelstvím dne 27. července 2020.

13. 05. 2021 - platnost prodloužena, aktuální znění viz zde.

Z důvodu plánovaného přerušení dodávky elektrické energie bude dne 3. listopadu 2020 v dopoledních hodinách telefonicky a datově nedostupné územní pracoviště Plzeň-jih. Pro veřejnost bude k dispozici sběrný box pro podání písemností bez potřeby potvrzení převzetí.

V souvislosti s šířením nemoci COVID-19 platí nadále do odvolání tato opatření:

V souvislosti s nouzovým stavem vyhlášeným vládou České republiky v návaznosti na šíření viru SARS-CoV-2 v období od 1. října 2020 do 31. prosince 2020 promíjí ministryně financí Rozhodnutími o prominutí daně, příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události (dále jen „Rozhodnutí“) ve všech případech, kdy daňový subjekt oznámí správci daně, že převažující (nadpoloviční) část jeho příjmů (přičemž u fyzických osob se uvažují pouze příjmy dle § 6 – ze zaměstnání, 7 – z podnikání, 8 – z kapitálového majetku a 9 – z pronájmu zákona o daních z příjmů) v období od 1. 6. 2020 do 30. 9. 2020 pocházela z jedné nebo více činností, které byly zakázány nebo omezeny Usnesením vlády České republiky o přijetí krizového opatření.

S ohledem na vyhlášená vládní opatření v souvislosti s COVID-19, budou pracoviště Finanční správy do 3. 11. 2020 přístupná pro veřejnost v omezeném rozsahu. Provoz podatelen na finančních úřadech bude omezen pouze na pondělí a středu od 8:00 do 13:00 hodin.

Žádosti o kompenzační bonus za bonusové období od 5. října do 4. listopadu 2020 zatím není možné podat. Žádosti jsou určeny na kompenzaci některých hospodářských následků bezprostředně souvisejících s omezením nebo zákazem podnikatelské činnosti v důsledku přijatých opatření k ochraně obyvatelstva.

Z důvodu plánovaného přerušení dodávky elektrické energie bude dne 21. října 2020 uzavřeno územní pracoviště Finančního úřadu pro Plzeňský kraj v Klatovech. Pracoviště bude také telefonicky a datově nedostupné.

Informace obsahuje zásadní změny zákona o DPH a upřesňuje správní praxi z důvodu zajištění vyšší právní jistoty daňových subjektů.

Dne 19. 10. 2020 byl na Daňovém portálu Finanční správy České republiky zveřejněn elektronický formulář Oznámení DAC6

Vláda dnes na návrh Ministerstva financí schválila odklad všech čtyř fází elektronické evidence tržeb na 1. ledna 2023. Podnikatelé, kteří budou chtít své tržby elektronicky evidovat dobrovolně, tak budou moci činit i nadále.

V souvislosti s nouzovým stavem vyhlášeným vládou České republiky v návaznosti na šíření viru SARS-CoV-2 v období od 1. října 2020 do 31. prosince 2020 promíjí ministryně financí Rozhodnutím o prominutí daně, příslušenství daně a zálohy na daň z důvodu mimořádné události (dále jen „Rozhodnutí“) zveřejněným ve Finančním zpravodaji 22/2020 dne 14. října 2020, ve všech případech, kdy daňový subjekt oznámí správci daně, že převažující (nadpoloviční) část jeho příjmů (přičemž u fyzických osob se uvažují pouze příjmy dle § 6 – ze zaměstnání, 7 – z podnikání, 8 – z kapitálového majetku a 9 – z nájmu zákona o daních z příjmů) v období od 1. 6. 2020 do 30. 9. 2020 pocházela z jedné nebo více činností, které byly od 14. 10. 2020 zakázány nebo omezeny Usnesením vlády České republiky o přijetí krizového opatření ze dne 12. 10. 2020 č. 1021.

Dnes ministerstvem financí představený velký liberační balíček má pomoci podnikatelům, jejichž nadpoloviční část příjmů pochází z vládou zakázaných nebo omezených činností. Jedná se tedy např. o provozovatele restauračních zařízení a barů, pořadatele koncertů a jiných hudebních, divadelních, filmových představení, cirkusů a varieté, poutí, kongresů, veletrhů, provozovatele vnitřních sportovišť, umělých koupališť, wellness zařízení, zoologických a botanických zahrad, muzeí, galerií, výstavních prostor, hradů a zámků.

Finanční správa ČR připomíná, že zálohu na daň silniční je třeba uhradit tak, aby byla nejpozději do 15. 10. 2020 připsána na účet správce daně pouze tehdy, pokud nepatříte mezi vybrané subjekty, u nichž převažující část příjmů v období od 1. 6. 2020 do 30. 9. 2020 bezprostředně pocházela z jedné nebo více činností vyjmenovaných v rozhodnutí ministryně financí o prominutí daně, které byly od 14. 10. 2020 zakázány nebo omezeny Usnesením vlády České republiky o přijetí krizového opatření ze dne 12. 10. 2020 č. 1021 (odkaz).

S ohledem na vyhlášená vládní opatření v souvislosti s COVID-19, budou pracoviště Finanční správy od pondělí 12. 10. 2020 do 25. 10. 2020 přístupná pro veřejnost v omezeném rozsahu. Provoz podatelen na finančních úřadech bude následující dva týdny omezen pouze na pondělí a středu od 8:00 do 13:00 hodin. Případné další nezbytné kontakty s veřejností budou na finančních úřadech probíhat pouze po předchozí domluvě či na výzvu správce daně.

Finanční správa ČR připomíná, že zálohu na daň silniční je třeba uhradit tak, aby byla nejpozději do 15. 10. 2020 připsána na účet správce daně.

Finanční správa v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu upozorňuje veřejnost na možnost požádat o odložení platby daně, popřípadě její rozložení na splátky. Stačí podat vyplněnou žádost a zdůvodnit, proč o odklad nebo rozložení poplatník žádá. Tuto možnost mohou využít i poplatníci, kteří mají potíže při úhradě daně způsobené mimořádnými opatřeními přijatými v souvislosti s výskytem koronaviru.

Územní pracoviště pro Prahu 3 Finančního úřadu pro hlavní město Prahu sídlí od 5. 10. 2020 na nové adrese - Orebitská 477/18, Praha 3. Na tuto adresu je přestěhována podatelna a většina útvarů územního pracoviště.

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) pracující metodou Daňová Kobra ukončili v uplynulých dnech vyšetřování případu krácení DPH se škodou 113 milionů korun a navrhli státnímu zástupci podat obžalobu na 12 obviněných osob.

S účinností zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí došlo dne 26. září 2020 ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětnou účinností pro případy, kdy byl vklad práva do katastru nemovitostí proveden v prosinci 2019 a později. Daň z nabytí nemovitých věcí se tedy již nebude vztahovat na ty případy, které budou předloženy s návrhem na vklad do katastru nemovitostí dne 26. září 2020 a později a také na případy, u nichž lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020.

S účinností zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí došlo ke dni 26. září 2020 ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětnou účinností pro případy, kdy byl vklad práva do katastru nemovitostí proveden v prosinci 2019 a později. Daň z nabytí nemovitých věcí se tedy již nebude vztahovat na ty případy, které budou předloženy s návrhem na vklad do katastru nemovitostí dne 26. září 2020 a později, a také na případy, u nichž lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020.

S účinností zákona o zrušení daně z nabytí nemovitých věcí č. 386/2020 Sb., dochází od 26. září 2020 ke zrušení daně z nabytí nemovitých věcí, a to se zpětnou účinností pro případy, kdy byl vklad práva do katastru nemovitostí proveden v prosinci 2019 a později. Daň z nabytí nemovitých věcí se tedy již nebude vztahovat na ty případy, které budou předloženy s návrhem na vklad do katastru nemovitostí dne 26. září 2020 a později a také na případy, u nichž lhůta pro podání daňového přiznání uplynula od 31. března 2020.

Finanční správa a Ministerstvo financí dnes měly v prostorách Břevnovského kláštera ocenit dvacet společností, které byly v uplynulém roce nejvýznamnějšími plátci daně z příjmů právnických osob. Zástupci oceněných společností si z rukou ministryně financí Aleny Schillerové a generální ředitelky Finanční správy Tatjany Richterové měli převzít broušenou skleněnou plaketu. Osmnáctý ročník slavnostního vyhlášení však musel být kvůli současné epidemiologické situaci zrušen a plakety s poděkováním budou společnostem doručeny přepravní službou.

Od 21. 9. 2020 do 1. 10. 2020 bude probíhat stěhování Územního pracoviště pro Prahu 3 Finančního úřadu pro hlavní město Prahu do nových prostor na adrese Praha 3 Orebitská 477/18.

Dne 14. 9. 2020 došlo k výpadku telefonického spojení na Územní pracoviště pro Prahu 9 Finančního úřadu pro hlavní město Prahu. Na odstranění závady se intenzivně pracuje.

Nová adresa Územního pracoviště pro Prahu 9 Finančního úřadu pro hlavní město Prahu je od 14. září 2020 - Nábřeží kapitána Jaroše 1000/7, 170 00 Praha 7. Spojení MHD - Metro C – stanice Vltavská, tramvaj - zastávka Strossmayerovo náměstí.

Finanční správa upozorňuje plátce daně z přidané hodnoty, kteří chtějí za rok 2019 požádat o vrácení DPH z jiných členských států dle § 82 zákona o DPH, že nejzazší lhůta pro tato podání je 30. září 2020

K transpozici směrnice 2018/822/EU (tzv. směrnice DAC6 rozšiřující automatickou výměnu informací pro daňové účely o informace o tzv. oznamovaných přeshraničních uspořádáních) do českého právního řádu, sdělujeme následující:

Ministerstvo zdravotnictví ČR pro rok 2020 vyhlásilo dotační řízení k poskytnutí mimořádné dotace ze státního rozpočtu, která jsou určena vybranému okruhu zaměstnavatelů k vyplacení mimořádných odměn zaměstnancům za práci ve ztíženém pracovním prostředí, kteří byli vystaveni riziku nákazy z důvodu nezbytného soustavného přímého kontaktu s jinými fyzickými osobami při výkonu sjednaného druhu práce nebo ztíženého provozu v souvislosti s aplikací opatření proti šíření nákazy COVID-19.

Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj oznamuje, že Územní pracoviště v Novém Jičíně bude ve dnech 10.-11.9.2020 pro veřejnost uzavřeno z důvodu rekonstrukce vstupních prostor do budovy. Případná podání pro finanční úřad lze i v těchto dnech podat prostřednictvím sběrného boxu, umístěného před budovou. Telefonické dotazy směřujte na telefonní číslo 556 788 111.

Od 1. 9. 2020 do 11. 9. 2020 bude probíhat stěhování Územního pracoviště pro Prahu 9 Finančního úřadu pro hlavní město Prahu do nových prostor na adresu Nábřeží Kpt. Jaroše 1000/7, 170 00 Praha 7. V uvedených dnech bude provoz úřadu z důvodu stěhování omezen a současně může docházet k výpadkům telefonního spojení.

Krajští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality stíhají pro zvlášť závažný zločin podvod dvě osoby, které podávaly nejrůznějším správcům daně napříč celou Českou republikou fiktivní žádosti o vyplacení kompenzačních bonusů určených podnikatelům ke zmírnění dopadů pandemie koronaviru. Podvodným jednáním si přišli na více jak 700 tisíc korun, dalších 10 milionů jim díky kontrolním mechanismům správce daně nebylo vyplaceno.

Ve středu 2. 9. 2020 bude z technických důvodů (výměna podlahových krytin v kancelářích) uzavřeno pro veřejnost Územní pracoviště v Dobříši.

Zákonem č. 343/2020 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s implementací daňových předpisů Evropské unie a v oblasti zamezení dvojímu zdanění dochází od 1. září 2020 k novele zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty (dále jen „zákon o DPH“).

K transpozici směrnice 2018/822/EU (tzv. směrnice DAC6 rozšiřující automatickou výměnu informací pro daňové účely o informace o tzv. oznamovaných přeshraničních uspořádáních) do českého právního řádu, sdělujeme následující:

Z celkového počtu 2 746 478 daňových přiznání bylo vybráno zhruba 2,3 milionu od fyzických osob a 470 tisíc od právnických osob. V poslední den podávání, letos výjimečně 18. srpna, přijala Finanční správa ještě 40 tisíc přiznání.

Dovolujeme si Vám oznámit, že Územní pracoviště v Tanvaldě bude dne 26. 8. 2020 (středa) z technických důvodů uzavřeno.

Pro poplatníky daně z příjmů za rok 2019 je 18. srpen 2020 poslední den pro odevzdání daňového přiznání a také zároveň posledním dnem lhůty pro úhradu daně. Pokud daňový poplatník dosud své přiznání neodevzdal, může využít prodloužených úředních hodin na podatelnách finančních úřadů, které jsou dnes otevřeny od 8:00 do 17:00. Rozšířené hodiny nejsou jen na pracovištích 2+2, které jsou v tzv. optimalizovaném režimu.

Až na ojedinělé výjimky jsou všechny žádosti živnostníků a společníků s.r.o. vyřízeny a Finanční správa vyplatila na bonusech zhruba 22 miliard korun. Program Pětadvacítka a finanční úřady se tak velkou měrou podílely na rychlé a efektivní pomoci podnikatelům, kteří museli nedobrovolně omezit svou činnost v souvislosti s výskytem koronaviru.

Dne 21. 8. 2020 od 7:20 do 15:00 hodin bude z důvodu přerušení dodávky elektrické energie omezen provoz na Územním pracovišti v Poděbradech. Po dobu odstávky bude nefunkční telefonické i datové spojení. Na podatelně budou od 8:00 do 14:00 hodin poskytovány veřejnosti jen základní informace, bez možnosti získání údajů z informačního systému správce daně.

Dne 17. 8. 2020 bude od 8:00 do 14:00 hodin z důvodu plánovaného přerušení dodávky elektrické energie omezen provoz na Územním pracovišti v Rakovníku. Po dobu odstávky bude nefunkční telefonické i datové spojení. Na podatelně budou od 8:00 do 14:00 hodin poskytovány veřejnosti jen základní informace, bez možnosti získání údajů z informačního systému správce daně.

V rámci snahy o zkvalitnění služeb připravuje Finanční správa pro veřejnost podpisovou aplikaci Finanční správy - ePodpisFS, která umožní práci s uznávaným elektronickým podpisem v aplikacích Daňového portálu v běžně používaných operačních systémech a v aktuálních verzích běžně používaných prohlížečů Internetu.

V rámci snahy o zkvalitnění služeb připravuje Finanční správa pro veřejnost podpisovou aplikaci Finanční správy - ePodpisFS, která umožní práci s uznávaným elektronickým podpisem v aplikacích Daňového portálu v běžně používaných operačních systémech a v aktuálních verzích běžně používaných prohlížečů Internetu.

Posledním dnem pro odevzdání daňového přiznání pro poplatníky daně z příjmů za rok 2019 je letos výjimečně 18.srpen 2020. Nejpozději v tento den musí být daň rovněž uhrazena. Přestože je drtivá většina přiznání již odevzdána, budou 18. srpna rozšířeny úřední hodiny finančních úřadů a jejich územních pracovišť, a to od 8:00 do 17:00 proto, aby mohli i poslední poplatníci pohodlně přiznání odevzdat.

Novela zákona o kompenzačním bonusu, která umožňuje získat podporu i osobám vykonávajícím práci na základě dohody o provedení práce nebo dohody o pracovní činnosti dnes nabyla platnosti. Finanční správa tak může od 7. 8., tj. ode dne účinnosti zákona neprodleně začít vyplácet bonus i této skupině osob, které bylo v důsledku ohrožení zdraví nebo krizových opatření v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2 znemožněno pracovat.

Osoby samostatně výdělečně činné a společníci malých s. r. o. mohou požádat o kompenzační bonus za druhé bonusové období nejpozději do 60 dnů po skončení tohoto bonusového období.

Daňová Kobra ukončila vyšetřování případu, při kterém zabránila vyplacení více než 52 milionů korun.

Specializovaný finanční úřad, jakožto výhradní správce daně z hazardních her, do roku 2016 uděloval v rámci své kompetence pokuty majitelům či nájemcům heren, ve kterých bylo při kontrolní činnosti zjištěno nelegální provozování loterií prostřednictvím tzv. „kvízomatů“.

V souladu s Rozhodnutím komise č. 2020/1101 dochází k prodloužení lhůty pro osvobození od cla a DPH u dovozu zboží, které je nezbytné k boji proti následkům rozšíření onemocnění COVID-19, až do 31. října 2020. Osvobození od cla a DPH u dovozu zboží se týká pouze státních subjektů, charitativních nebo dobročinných organizací a záchranných jednotek. Z tohoto důvodu dochází k aktualizaci Podmínek pro osvobození od cla a DPH při dovozu zboží ze třetí země v souvislosti s pandemií způsobené SARS-CoV-2 zveřejněných dne 7. dubna 2020.
30. 10. 2020 - platnost prodloužena - aktuální znění viz zde.

Dne 29. 7. 2020 od 7:30 do 17:00 hodin bude z důvodu přerušení dodávky elektrické energie omezen provoz na Územním pracovišti v Českém Brodě. Po dobu odstávky bude nefunkční telefonické i e-mailové spojení. Na podatelně budou poskytovány jen základní informace, bez možnosti získání údajů z informačního systému správce daně.

  • Reakce na článek: Berňák zadržel dodavateli Airbusu 21 milionů. Státní zástupkyně se firmy zastala
  • autor: Jan Prokeš | zdroj: Hospodářské noviny | datum: 24. 7. 2020

Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj upozorňuje veřejnost, že v pátek 24.7.2020 od 7:30 do 14:30 dojde k plánované odstávce elektrické energie na Územním pracovišti Ostrava I v budovách na ulici Jurečkova. Po dobu odstávky nebude dostupné telefonické a datové spojení.

Senát Parlamentu ČR schválil návrh zákona o kompenzačním bonusu pro osoby vykonávající práci na základě dohody o provedení práce (DPP) nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ), kteří jsou účastníky nemocenského pojištění (tzv. pojištěná dohoda) a jejich činnost byla omezena z důvodu ohrožení zdraví nebo krizových opatření. Vzor žádosti včetně pokynů k vyplnění mohou již nyní vyplňovat na webu Finanční správy. K dispozici jsou verze: interaktivní PDF (bez doložky / s doložkou) a webová aplikace.

Dnes 15. 7. 2020 došlo z důvodu odstávky síťových aplikací k výpadku datového spojení na Územním pracovišti v Příbrami.
Odstávka je plánována do 18, 00 hod. dnešního dne. Z uvedených příčin dojde k omezení obslužnosti veřejnosti.

Evropská komise ve spolupráci s Finanční správou zahájila v letošním roce realizaci projektu, který měl na základě moderních poznatků z behaviorální ekonomie a psychologie zefektivnit komunikaci s daňovými subjekty. Projekt byl však v březnu 2020 vlivem pandemie COVID-19 pozastaven. V současnosti se jedná o jeho opětovném spuštění. Projekt je plně financován z prostředků Evropské unie, jeho řízení je pak plně v kompetenci Evropské komise.

Policisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ) provedli v minulých dnech rozsáhlou operaci, která se týkala daňové trestné činnosti.

Autor: Marek Hudema | Zdroj: Lidové noviny | Datum: 1. 7. 2020
Doplňující informace k vybraným změnám sazeb DPH od 1. 7. 2020.

Upozornění k tiskopisům daňového přiznání k dani z příjmů právnických osob pro poplatníky, kteří využití možnosti dle bodu 3 čl. III. přechodných ustanovení k zákonu č. 299/2020 Sb., a uplatní v daňovém přiznání jako odčitatelnou položku od základu daně „očekávanou“ daňovou ztrátu.

Dnem 1. 7. 2020 nabývá účinnosti zákon č. 299/2020 Sb., kterým se mění některé daňové zákony v souvislosti s výskytem koronaviru SARS-CoV-2 a zákon č. 159/2020 Sb., o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2, ve znění pozdějších předpisů.

Upozornění k tiskopisům daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro poplatníky, kteří využití možnosti dle bodu 3 čl. III. přechodných ustanovení k zákonu č. 299/2020 Sb., a uplatní v daňovém přiznání jako odčitatelnou položku od základu daně „očekávanou“ daňovou ztrátu.

Osoby samostatně výdělečně činné a společníci malých s. r. o. mohou požádat o kompenzační bonus za první bonusové období nejpozději do 60 dnů po skončení tohoto bonusového období.

Finanční správa akceptuje rozsudek Nejvyššího správního soudu, který sjednocuje doposud rozdílný přístup senátů krajských soudů rozhodujících ve věcech správního soudnictví v otázce posouzení, zda je od daně z nabytí nemovitých věcí osvobozeno i první úplatné nabytí vlastnického práva k jednotce v rodinném domě, a to podle úpravy zakotvené v zákoně o dani z nabytí nemovitých věcí.

  • reakce na článek: "Berní úředníci manipulovali s důkazy, řekl soud",
  • autor: Jan Prokeš | zdroj: Hospodářské noviny | datum: 25. 6. 2020

Finanční správa reaguje na reportáž, která se prostřednictvím skryté kamery a účelovou konfrontací několika úředníků, snaží očernit její práci jako celek.

V souvislosti s dopady onemocnění COVID 19 byl vypracován vládní návrh zákona o prominutí pojistného na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti placeného některými zaměstnavateli jako poplatníky (sněmovní tisk zákona 875).

K transpozici směrnice 2018/822/EU (tzv. směrnice DAC6 rozšiřující automatickou výměnu informací pro daňové účely o informace o tzv. oznamovaných přeshraničních uspořádáních) do českého právního řádu, sdělujeme následující:

Daňové přiznání k daním z příjmů u poplatníků daně z příjmů fyzických a právnických osob za rok 2019 bude možné bez sankce podat až do 18. srpna. Opatření se nevztahuje na subjekty spravované Specializovaným finančním úřadem.

Generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová jmenovala dne 15. června 2020 Milana Voznicu novým ředitelem Finančního úřadu pro Zlínský kraj.

Autor: Tereza Strnadová | Zdroj: Hospodářské noviny | Datum: 15. 6. 2020

Případ podnikatele, který omylem zaslal peníze finančnímu úřadu s chybným variabilním číslem, je vyřešený. Finanční úřad platbu vrátil.

Územní pracoviště pro Prahu 8 Finančního úřadu pro hlavní město Prahu bude dne 16.6.2020 od 8:00 do 13:00 hodin z technických důvodů (přerušení dodávky vody) mimo provoz.

Vládou schválený návrh také do konce roku odkládá platbu daně z nabytí nemovitosti a rozšiřuje některá prominutí daně, příslušenství daně a správních poplatků z důvodu mimořádné události způsobené šířením koronaviru.

Generálním pardonem ministryně financí je možné odevzdat daňová přiznání daně z příjmů fyzických a právnických osob, jejichž zákonná lhůta pro podání a lhůta splatnosti daně byla k 1. 4. 2020, do středy 1. července 2020. Tento den je zároveň posledním dnem pro úhradu těchto daní. Pokud bude přiznání odevzdáno do 1. července 2020 a ve stejném termínu peníze za daň připsány na účtu finančního úřadu, je automaticky prominuta pokuta za pozdní podání i úrok z prodlení za pozdní zaplacení daně. Obdobně je tomu i u podání vyúčtování daně vybírané srážkou.

Dne 5. června 2020 ráno došlo z důvodu poruchy k přerušení telefonního spojení na FÚ pro Plzeňský kraj, Hálkova 14, Plzeň, Územní pracoviště v Rokycanech a útvary SFÚ dislokované v Plzni (objekt Nerudova ul.), tel. čísla 377 160 xxx. Na odstranění závady se pracuje.

Z důvodu poruchy na vysokém napětí a odstávky elektrické energie je dnes ve čtvrtek 4.6.2020 na Územním pracovišti v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi přerušeno telefonické i datové spojení.

Kompenzační bonus nepodléhá exekuci a svoji povahu neztrácí ani připsáním na bankovní účet. Generální finanční ředitelství proto informovalo, že pokud bude žadateli vyplacen kompenzační bonus na exekučně postižený bankovní účet, je nutné se obrátit na banku se žádostí o vyplacení peněžních prostředků.

Dne 9. června 2020 bude z důvodu plánovaného přerušení dodávky elektřiny provoz ÚzP v Ivančicích omezen pouze na příjem podání.

Finanční úřad pro Královéhradecký kraj sděluje, že došlo ke ztrátě razítka úřadu (obdélníkového) o rozměrech 53 x 20 mm

Finanční správa žádá společníky, kteří posílají vyplněný formulář o Pomoc společníkům malých s. r. o. (datovou schránkou, e-mailem, poštou) a jejich bydliště je v jiném městě, než sídlo společnosti, aby zasílali žádosti na správný finanční úřad – územní pracoviště, kam podávají vlastní přiznání k dani z příjmů fyzických osob – zjednoduší a zrychlí tím vyřízení své žádosti.

Finanční správa upozorňuje poplatníky daně z nemovitých věcí, že lhůta pro zaplacení této daně končí 1.6.2020. Ti, kteří se dostali v souvislosti s koronavirem do tíživé situace a nemohou daň uhradit v řádném termínu, mohou příslušného správce daně požádat o posečkání daně nebo o její úhradu ve splátkách. Při podání žádosti do 31.7.2020 je správní poplatek prominut.

Finanční správa na svých webových stránkách zveřejnila formulář žádosti Pomoc společníkům malých s. r. o. Zpřístupnila i možnost vyplnit tuto žádost ve webové aplikaci nebo interaktivním PDF.

Na základě usnesení vlády ČR ze dne 13. března 2020 č. 207 o zajištění poskytování péče v zařízeních sociálních služeb po dobu nouzového stavu byla v souladu s § 35 zákona č. 240/2000 Sb., krizový zákon, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „krizový zákon), uložena pracovní povinnost studentům pro poskytování sociálních služeb.

Finanční správa znovu upozorňuje, že kompenzační bonus pro OSVČ není zpravidla možné přiznat osobám, které jsou zaměstnány, pokud jim v důsledku výkonu činnosti zaměstnání vzniká účast na nemocenském pojištění. Zvláštním případem jsou zaměstnanci vykonávající pedagogickou činnost, u kterých účast na nemocenském pojištění z titulu zaměstnání není překážkou vzniku nároku na kompenzační bonus.

S postupným uvolňováním opatření souvisejících s ukončením nouzového stavu obnovuje Finanční správa provoz na finančních úřadech a v následujících dnech začnou zaměstnanci postupně provádět i běžnou kontrolní činnost.

Zde naleznete soubor XSD User Guide DAC6, který obsahuje povinná pole a strukturu podání Oznámení povinné osoby o oznamovaném přeshraničním uspořádání. XSD User Guide DAC6 můžete využít k tvorbě podání prostřednictvím aplikací třetích stran.

Provoz Územního pracoviště v Novém Boru se obnoví až dnem 25. 5. 2020 a nikoli dnem 18. 5. 2020, tak jako je tomu u ostatních územních pracovišť FS v ČR pracujících v režimu 2 + 2.

Dne 15. 5. 2020 je Územní pracoviště v Karlových Varech na adrese Západní 19, Karlovy Vary uzavřeno. Základní obslužnost veřejnosti bude zajištěna provozem podatelny Finančního úřadu pro Karlovarský kraj na adrese Krymská 2a v době od 8:00 hod. do 14:00 hod.

Od pondělí 18. května 2020 Finanční správa obnovuje provoz svých územních pracovišť pracujících v režimu 2+2, která byla dočasně uzavřena v souvislosti s vyhlášením nouzového stavu. Pracoviště budou v provozu v úředních dnech, a to v pondělí a ve středu v době od 8:00 hod. do 17:00 hod.

Finanční správa na základě výsledků analytické činnosti odhalila již několik pokusů o zneužití vyplácení kompenzačního bonusu pro živnostníky. V současné době proto podala k dnešnímu dni první dvě trestní oznámení a další připravuje.

Informace k daňové uznatelnosti nákladů na povinné testy na COVID-19.

K dnešnímu dni pracovníci Finanční správy zpracovali 881 529 žádostí o přeplatek a na účty poplatníků odeslali téměř 12 miliard Kč. V letošním roce zatím podalo daňové přiznání 1 610 666 fyzických osob.

Dne 12. května 2020 bude z technických důvodů v době cca od 10 do 14 hodin přerušeno telefonní spojení na FÚ pro Plzeňský kraj, Hálkova 14, Plzeň (tel. čísla 377 160 xxx).

Vláda v pondělí 4. května 2020 schválila návrh Ministerstva financí, aby se elektronická evidence tržeb pro všechny vlny odložila do konce roku 2020. Jak subjekty, které spadaly do prvních dvou vln, tedy velkoobchod, maloobchod, stravování a ubytování, tak subjekty, které měly původně začít evidovat 1. května, začnou evidovat své tržby až 1. ledna 2021.

V úterý 5. 5. 2020 dojde z důvodu odstávky síťových aplikací k výpadku datového spojení na Územním pracovišti v Příbrami.

Poplatníkům už přicházejí složenky s částkou k zaplacení daně z nemovitých věcí. Na každé složence je QR kód, přes který můžete tuto daň zaplatit. Pochopitelně, internetové bankovnictví, je dalším způsobem jak splnit svou daňovou povinnost pohodlně a bezpečně z domova.

Finanční správa již několik dní vyplácí kompenzační bonus ve výši až 25 000 Kč. Jedná se o přímou podporu pro osoby samostatně výdělečně činné, které jsou ekonomicky zasaženy šířením koronaviru SARS CoV-2. Finanční správa ale upozorňuje, že na kompenzační bonus nemají nárok osoby, které vykonávají činnost, v jejímž důsledku jsou účastny nemocenského pojištění jako zaměstnanec.O bonus tak obvykle nemohou žádat OSVČ, jež jsou zároveň zaměstnány. Podmínky pro uplatnění kompenzačního bonusu v případě souběhu podnikání a zaměstnání jsou uvedeny níže.

Finanční správa začala vyplácet osobám samostatně výdělečně činným kompenzační bonus za období od 12. 3. 2020 do 30. 4. 2020 ve výši až 25 000 Kč, v souvislosti s krizovými opatřeními.

Finanční správa přijala 116 724 žádostí e-mailem, 41 126 datovou schránkou, 1 064 prostřednictvím EPO a 37 603 v listinné podobě, a to k dnešnímu ránu. Z hlediska krajů byl největší počet žádostí přijat v Praze v počtu 25 745 žádostí. Od čtvrtka přikázaly vyplatit žadatelům finanční úřady částku v celkové výši více než 1,8 miliardy Kč a na pondělí 20. 4. je přikázáno dalších 1,5 miliardy Kč. Průměr kompenzačního bonusu na jednu žádost činil 24 833 Kč.

Finanční správa České republiky v těchto dnech zahájila rozesílku celkem 3,3 mil. obálek se složenkami na zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2020 a informací pro placení daně z nemovitých věcí  e-mailem, případně do datové schránky.

Po schválení zákona o kompenzačním bonusu Senátem ČR zpřístupnila Finanční správa formulář žádosti o poskytnutí kompenzačního bonusu na webu Finanční správy. Zvýšená návštěvnost byla očekávána. Web Finanční správy, který je postaven na běžnou návštěvnost, pro start této unikátní a jedinečné agendy svěřenou Finanční správě nestačil.

Senát Parlamentu ČR schválil návrh zákona o kompenzačním bonusu pro osoby samostatně výdělečné činné. Tento návrh napomáhá zmírnit negativní dopady opatření na osoby samostatně výdělečně činné, jejichž činnost byla v důsledku koronaviru úplně či částečně utlumena.

K dnešnímu dni pracovníci Finanční správy vyřídili první žádostí o přeplatky na dani z příjmů fyzických osob a na účty poplatníků odeslali víc než 662 953 112 Kč. V letošním roce podalo daňové přiznání doposud 1 180 678 fyzických osob. Vzhledem k současné situaci, někteří využili možnost Generálního pardonu a Finanční správa očekává ještě víc než půl milionu podání.

Souhrnný přehled o možnostech osvobození od cla a DPH při dovozu zboží ze třetí země, a to v souvislosti s pandemií způsobené SARS-CoV-2.

Ministerstvo financí vydalo aktualizované parametry pro přímou podporu OSVČ. Program Pětadvacítka je oproti původnímu návrhu upraven tak, aby byl vůči žadatelům ještě benevolentnější.

Ke včerejšímu termínu pro podání přiznání se celkem vybralo 1 387 072 přiznání k dani z příjmů.
Z toho bylo 1 180 678 od fyzických osob a 206 394 od osob právnických. Během prvního dubnového dne vybrala Finanční správa 81 tisíc přiznání.

Kritéria pro nárok na kompenzační bonus a způsob jejich prokazování byl zvolen maximálně benevolentně tak, aby jej splnila drtivá většina OSVČ. Ministerstvo financí počítá s tím, že by nárok mohlo uplatnit až 600 000 OSVČ, což předpokládá rozpočtový dopad ve výši přesahující 15 mld. Kč.

Několikabodový přehled základních informací k jednorázovému daňovému bonusu pro osoby samostatně výdělečně činné nepříznivě zasažené koronavirovou epidemií.

aktualizováno dne 23. června 2020

Daňoví poplatníci by měli upřednostnit jiný než osobní kontakt s Finanční správou a využívat co možná nejvíce dálkové formy komunikace, tedy podávat daňová přiznání prostřednictvím datové schránky, přes aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu nebo poštou.

Finanční správa České republiky upozorňuje daňové subjekty na skutečnost, že ačkoliv je zákonem pozastavena závěrečné fáze EET, oblast sazeb DPH je pozastavením EET nedotčena.

Pracovníci Finanční správy evidují mnoho přiznání, ve kterých je uveden přeplatek, ale není vyplněna žádost o vrácení přeplatku. Nejčastěji se poplatníci zapomenou do všech příslušných políček formuláře podepsat a odevzdat jej se všemi povinnými přílohami.

Informace Generálního finančního ředitelství a Generálního ředitelství cel k osvobození od daně z přidané hodnoty a cla u zboží dováženého ve prospěch obětí katastrof.

Ministerstvo financí a Finanční správa v těchto dnech finalizují parametry podpůrného opatření pro OSVČ, díky kterému ti, kteří byli současnou pandemií a souvisejícími opatřeními vlády zasaženi nejvíce, získají přímou podporu ve výši 15 000 Kč měsíčně.

Finanční správa by chtěla požádat poplatníky, aby nechodili na finanční úřady a v maximální míře využili elektronickou formu podání.

Ministerstvo financí a Finanční správa reagují na aktuální situaci a v maximální možné míře pomáhají ekonomickým subjektům překlenout nouzový stav.

Finanční správa přináší souhrn opatření a doporučení, jak s finančními úřady v současné komunikovat, kde se dozvědět podstatné informace a s jakými omezeními se veřejnost setká.

V pátek 20. 3. 2020 bude z důvodu přerušení dodávky elektrické energie nefunkční telefonické i datové spojení na Územním pracovišti v Českém Brodě.

Úřední hodiny podatelen budou pro veřejnost od dnešního dne pouze v pondělí a ve středu od 8:00 do 11:00. Tato rozhodnutí jsou v souladu s opatřeními, která mají minimalizovat riziko přenosu nemoci mezi občany.

Od pondělí 16. 3. 2020 budou pracoviště Finanční správy přístupná pro veřejnost v rozsahu úředních hodin podatelen. Kontakt s veřejností bude probíhat v prostorách určených správcem daně (finančním úřadem, územním pracovištěm).

Finanční úřad pro Moravskoslezský kraj upozorňuje veřejnost, že Územní pracoviště ve Fulneku bude dne 18. 03. 2020 po celý den uzavřeno z důvodu přerušené dodávky vody.

Pokud se do 16. března přihlásíte k zasílání údajů pro placení daně e-mailem, obdržíte každoročně před splatností první splátky daně e-mail, v jehož příloze bude uvedena kompletní informace s údaji pro placení daně ve formátu pdf.

Cílem této Informace je podat ucelený přehled změn v této oblasti a ujednotit přístup k vymezení okruhu služeb a zboží podléhajících od 1. 5. 2020 druhé snížené sazbě daně.

Z provozních důvodů bude ve dnech 10., 12. a 13. března 2020 uzavřena pokladna pro platbu daní v hotovosti na územním pracovišti FÚ v Plzni.

Dovolujeme si Vám oznámit, že Územní pracoviště v Novém Boru Finančního úřadu pro Liberecký kraj bude dne 11. 3. 2020 (středa) z technických důvodů (celodenní odstávka vody) uzavřeno.

Pracovníci Finanční správy dnešním dnem zahajují v rámci své kompetence dané Výměrem Ministerstva financí č. 3/2020 u výrobců, dovozců a distributorů kontroly cen při prodeji osobních ochranných prostředků.

Ve dnech 6. - 9. března 2020 může docházet ke krátkodobým výpadkům webů Finanční správy z důvodu prováděných úprav a změn v nastavení systémové a komunikační infrastruktury.

Ve dnech 4. a 5. 3. 2020 bude z důvodu přerušení dodávky vody (oprava vodovodu) omezen provoz na Územním pracovišti ve Vlašimi. Pro veřejnost bude zajištěn pouze provoz podatelny na podávání základních informací a výdej tiskopisů.

I během následujícího měsíce bude postupně docházet k ukončení platnosti pokladních certifikátů pro zařízení elektronické evidence tržeb poplatníkům, kteří si vygenerovali pokladní certifikát v počátcích zavádění elektronické evidence tržeb, tzn. před třemi lety. Finanční správa proto připomíná poplatníkům, aby si zkontrolovali platnost svého certifikátu a včas ho vyměnili za nový.

Již tento pátek 28. února od 10:00 proběhne za účasti ministryně financí Aleny Schillerové EET konference na Výstavišti Brno v rámci Stavebního veletrhu (pavilon A).

Informace vymezuje možné způsoby potvrzování dokladů o prodeji zboží za účelem vracení DPH fyzickým osobám ze třetích zemí při vývozu jimi nakoupeného zboží z Evropské unie, po jejichž předložení je plátce povinen vrátit daň zahraniční fyzické osobě ve smyslu ustanovení § 84 zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů.

Ing. Martina Kaloušová, MBA byla dne 24. 2. 2020 jmenována ředitelkou Specializovaného finančního úřadu, který má celorepublikovou působnost a zodpovídá za správu vybraných subjektů, kterými jsou zejména subjekty s obratem nad dvě miliardy korun a finanční instituce.

Počátkem roku 2017 byly penzijními společnostmi převedeny nevypořádané prostředky ze zrušeného II. penzijního pilíře převedeny na finanční úřady a doposud 1915 účastníků tohoto spoření si o své prostředky nepožádalo. K 31. 1. 2020 činil přeplatek úhrnem za všechny finanční úřady celkem 18 820 322 Kč.

Technické problémy na straně dodavatele certifikační autority EET, které znemožnily správu certifikátů pro evidenci tržeb ve webové aplikaci Elektronická evidence tržeb na Daňovém portálu, byly odstraněny.
V současné době zaznamenáváme technické problémy na straně dodavatele certifikační autority EET, které znemožňují správu certifikátů pro evidenci tržeb ve webové aplikaci Elektronická evidence tržeb na Daňovém portálu. Uživatelé tak nemohou např. generovat nové pokladní certifikáty.

Úspěšnost vymáhání daňových nedoplatků v rámci Finanční správy ČR ve srovnání s předchozími roky stále stoupá. Plynulý růst úspěšnosti vymáhání je patrný ze statistických údajů, které Finanční správa sleduje.

Posledním dnem pro odevzdání daňového přiznání pro poplatníky daně z příjmů za rok 2019 je 1. duben 2020. Tento den je zároveň posledním dnem lhůty pro úhradu daně. Daňové přiznání lze podat v listinné podobě osobně na podatelnách finančních úřadů, poštou nebo elektronicky. Povinně elektronicky musí podání učinit mj. všichni poplatníci, kteří mají zpřístupněnu datovou schránku.

V souvislosti s implementací směrnice Rady 2018/822/EU, kterou se mění směrnice Rady 2011/16/EU o správní spolupráci v oblasti daní a o zrušení směrnice 77/799/EHS (tzv. DAC6), do zákona č. 164/2013 Sb., o mezinárodní spolupráci při správě daní a o změně dalších souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, se od 1. 7. 2020 zavádí nový druh povinné automatické výměny informací o přeshraničních uspořádáních, která se mají oznamovat povinnými osobami v rámci členských států Evropské unie.

GFŘ pro zvýšení informovanosti a právní jistoty poplatníků daně z příjmů právnických a fyzických osob při uplatňování odpočtu na podporu výzkumu a vývoje vydává informaci k problematice Oznámení o záměru odečíst od základu daně odpočet na podporu výzkumu a vývoje podle § 34ba zákona o daních z příjmů ve znění od 1.4.2019.

Z důvodu silného větru a bouřek bylo v pondělí 10. února 2020 v dopoledních hodinách telefonicky a datově nedostupné Územní pracoviště v Nepomuku. Provoz na pracovišti byl plně obnoven ještě před polednem.

Generální finanční ředitelství vydalo dne 22. ledna 2020 Informaci obsahující postupy pro daňové subjekty v případech, kdy novela zákona o DPH dosud nenabyla účinnosti. Rozhodne-li se daňový subjekt postupovat u odeslání nebo přepravy zboží v režimu skladu (call off stock) podle čl. 17a směrnice o DPH, je jednou z podmínek povinnost podat souhrnné hlášení a uvést v něm DIČ odběratele. Tato povinnost bude následně stanovena v novele zákona o DPH.

S platností od 24. 1. 2020 bulharská finanční správa upravuje proces předávání rozhodnutí ve věci žádostí o vrácení DPH z EU.

Pracovníci Finanční správy i celá územní pracoviště finančních úřadů letošní rok bodovali v soutěži „Daňař & daňová firma roku 2019“, pořádané společností Wolters Kluwer ČR, a. s. Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže proběhlo 5. února 2020 v Praze.

O půlnoci ze dne 31. 1. na 1. 2. 2020 vystupuje Spojené království Velké Británie a Severního Irska (dále jen „Velká Británie“) z Evropské Unie. Vystoupení Velké Británie je podpořeno „Dohodou o vystoupení“. Tato dohoda zajišťuje, že do 31. 12. 2020 bude trvat tzv. přechodné období, během kterého Velká Británie dočasně zůstává v jednotném trhu a bude vyjednávat dohodu o budoucím dlouhotrvajícím uspořádání vztahů s EU a jejími členskými zeměmi. Do 31. 12. 2020 budou tedy obchodní i další vztahy fungovat podle stávajících postupů.

Finanční správa ve spolupráci s Kontem Bariéry již tradičně ve svém charitativním projektu „Pomáháme svým kolegům“ podpořila vlastní zaměstnance a jejich blízké, kteří mají zdravotní handicap nebo trpí vážnou nemocí. Celostátní neveřejná sbírka odstartovala 11. listopadu 2019 a trvala dva měsíce. Ve čtvrtém ročníku této sbírky se podařilo vybrat úžasných 674 363,- Kč pro dvě rodiny, které potřebují pomocnou ruku.

Finanční správa připomíná poplatníkům, kteří si vygenerovali pokladní certifikát v počátcích zavádění elektronické evidence tržeb a dosud ho nevyměnili za nový, aby zkontrolovali jeho platnost. V únoru vyprší největší počet certifikátů, a to 86 tisíc.

Informace obsahuje postupy pro daňové subjekty v případech, kdy novela zákona o DPH dosud nenabyla účinnosti. Zároveň zveřejňuje odkaz na IT dokumentaci týkající se nové struktury souboru Souhrnného hlášení VIES.

Poplatníci daně z nemovitých věcí, kteří nechtějí každoročně hlídat termín pro placení daně, si mohou do pátku 31. ledna 2020 požádat o placení daně prostřednictvím SIPO.

Přiznání k dani silniční za zdaňovací období roku 2019 je potřeba podat a daň také zaplatit nejpozději do konce pátku 31. ledna. Přiznání by neměli zapomenout podat zejména ti poplatníci, jejichž silniční motorová vozidla a jejich přípojná vozidla (dále jen "vozidla") podléhají dani silniční.

Finanční správa rozšíří úřední hodiny všech územních pracovišť nad rámec obvyklých úředních hodin a to v termínu od 20. ledna do 31. ledna 2020. Na všech pracovištích finančních úřadů bude v tomto období zajištěn provoz podatelny a pracovišť majetkových daní v pondělí až čtvrtek od 8.00 do 17.00 hodin a v pátek od 8.00 do 14.00 hodin.

V posledních dnech jsou rozesílány e-maily, které působí dojmem, že je rozesílá Finanční správa a vypadají jako upozornění finančního úřadu na daňový nedoplatek. Finanční správa připravuje podání trestního oznámení na neznámého pachatele.

Upozornění pro poplatníky daně z příjmů fyzických osob podávajících daňové přiznání za část zdaňovacího období 2020.
Stanovení jednotných kurzů za zdaňovací období 2019 podle § 38 zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění účinném do 31. 12. 2019.

Z důvodu havárie vodovodního řadu bylo v pátek dne 10. ledna 2020 uzavřeno územní pracoviště finančního úřadu pro Prahu 5 v Peroutkově ulici, č.p. 263. Provoz územního pracoviště bude obnoven v pondělí 13. ledna 2020.

Letošní přiznání k dani z nemovitých věcí je potřeba podat nejpozději do pátku 31. ledna. Přiznání by neměli zapomenout podat zejména poplatníci, kteří v roce 2019 nově nabyli do svého vlastnictví pozemek, zdanitelnou stavbu nebo bytovou či nebytovou jednotku. Také ti poplatníci, kteří nemovitou věc darovali, prodali nebo jinak pozbyli, musí tuto skutečnost oznámit finančnímu úřadu. Pokud jim ještě nějaká nemovitá věc v kraji zbyla, podají dílčí daňové přiznání. Pokud všechny své nemovité věci v daném kraji v roce 2019 pozbyli, doručí na finanční úřad písemné oznámení o této skutečnosti.