Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tiskové zprávy 2021

Společnost MEDIAN provedla pro Finanční správu průzkum veřejného mínění na téma „Spokojenost s činností Finanční správy“. Většina dotázaných má s Finanční správou dobré zkušenosti a je s jejím fungováním převážně spokojena. Oslovení respondenti ji považují za profesionální a důvěryhodnou instituci.

Poplatníkům v paušálním režimu se pro rok 2022 mění celková výše paušální zálohy za kalendářní měsíc a nově bude činit 5 994 Kč. V případě splnění podmínek mohou živnostníci podat oznámení o vstupu do režimu paušální daně do pondělí 10. ledna 2022.
 

Od zdaňovacího období roku 2021 došlo novelou zákona o daních z příjmů ke změně (zpřísnění) podmínek pro možnost uplatnění osvobození příjmů z prodeje rodinného domu nebo jednotky podmíněného vynaložením získaných prostředků na obstarání vlastní bytové potřeby.

Většina pracovišť finančních úřadů nebude mít ke konci letošního roku a mezi svátky omezený provoz a úřední hodiny. Již tradičně budou přes vánoční svátky uzavřeny jen daňové pokladny a pracoviště v optimalizovaném režimu 2+2.

Finanční správa byla v loňském roce pověřena správou tzv. kompenzačního bonusu, což kromě výplaty bonusu znamená i kontrolu dodržování zákonných podmínek pro jeho přiznání. Během pandemie, která začala na jaře roku 2020, přijala Finanční správa zhruba 2,7 mil. žádostí, na jejichž základě vyplatila žadatelům kompenzace za více než 44 mld. Kč. 

Specializovaný finanční úřad (SFÚ) je výhradním správcem daně z hazardních her a jednou z jeho pravomocí a priorit je odhalování a doměřování daně subjektům, které provozují hazardní hry bez vydaného povolení. K dnešnímu dni SFÚ dohledal již téměř 800 takovýchto subjektů – 720 tuzemských a 51 zahraničních.

Od 1. října 2021 dochází k novele zákona o dani z přidané hodnoty, která je zaměřena zejména na nová pravidla v oblasti elektronického obchodování a zavedení systému One Stop Shop. Tyto změny se dotýkají zejména prodejců zboží uskutečňujících přeshraniční prodeje zboží koncovým spotřebitelům (např. e-shopy), digitálních platforem nebo dovozců zboží z třetí země.

Generální ředitelka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová a Jiří Žežulka, prezident Finanční správy Slovenské republiky, podepsali dnes v Praze smlouvu o společném postupu při výměně informací. Dohoda pokračuje v nastaveném trendu, kdy Finanční správa České republiky posiluje vzájemné vztahy s finančními správami sousedních zemí.

V roce 2016 byl ukončen II. pilíř důchodového spoření a počátkem roku 2017 byly nevypořádané prostředky účastníků převedeny penzijními společnostmi na finanční úřady, kde si bývalí účastníci důchodového spoření mohou o vyplacení svých nevyzvednutých úspor požádat.

Finanční správa upozorňuje na novou phishingovou kampaň, která koluje internetem. Útočníci se vydávají za Českou poštu, kde občany informují, že je nutné provést transakci pro Finanční úřad.

Včerejším dnem skončil termín pro podávání žádostí o kompenzační bonus. Od jeho spuštění v roce 2020 vyřídila Finanční správa více než jeden milion žádostí za jarní a 834 tisíc žádostí za podzimní bonusové období a v roce 2021 pak téměř 577 tisíc žádostí o nový kompenzační bonus. Program byl určen živnostníkům, společníkům malých s. r. o. a „dohodářům“, kterým Finanční správa vyplatila bonusy ve výši necelých 44 miliard korun. Kompenzační bonus se tak stal jednou z nejefektivnějších státních podpor a pomohl drobným podnikatelům překonat náročné období.

Od 1. 7. 2021 až do nabytí účinnosti novely zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) platí stále podle zákona o DPH - osvobození od daně u dovozu zboží, kdy úhrnná hodnota nepřesahuje 22 EUR. To platí pro všechny dovozy zboží do 22 EUR, které jsou propuštěny do volného oběhu v České republice, bez ohledu na druh přepravce – např. Česká pošta či expresní přepravce.

Finanční správa v prodloužené lhůtě pro podání přiznání k dani z příjmů a po uplynutí období, kdy mohli poplatníci podat přiznání bez sankcí, eviduje za zdaňovací období roku 2020 téměř 2,9 milionu daňových přiznání. Z celkového počtu vybraných přiznání bylo více než 2,3 milionu od fyzických osob a 530 tisíc od osob právnických.

Ministerstvo financí vyhlásilo ve Finančním zpravodaji 26/21 daňové úlevy pro spoluobčany, jejichž životy poznamenal ničivý živel z minulého týdne. Ve speciálně vytvořené části webu Finanční správa zveřejnila informace, jak mají lidé postupovat v případě, že nestihnou odevzdat přiznání na dani z příjmů fyzických i právnických osob a zaplatit daň ve lhůtě pro splnění těchto povinností k 1. 7. 2021, úlev u kontrolního hlášení a na dani z přidané hodnoty či prominutí zálohy na silniční dani.

Ministerstvo financí v souvislosti s vyhlášením stavu nebezpečí v regionech Břeclav a Hodonín připravilo úlevy v daňové oblasti, které pomohou poškozeným občanům a firmám zvládnout nelehkou situaci způsobenou živelní katastrofou z 24. června.

Seznam vybraných daňových subjektů seřazených sestupně v pořadí podle výše uhrazené daně z příjmů právnických osob v roce 2020. Slavnostní plaketou je oceňováno prvních 20 daňových subjektů, kteří v termínu zprostili Finanční správu mlčenlivosti.

Ministerstvo financí a Generální finanční ředitelství dnes v prostorách Břevnovského kláštera uspořádaly již devatenáctý ročník vyhlášení nejvýznamnějších plátců daně z příjmů právnických osob. Zástupci oceněných společností převzali z rukou ministryně financí Aleny Schillerové a generální ředitelky Finanční správy Tatjany Richterové broušenou skleněnou plaketu. Po pěti letech se znovu stala nejvýznamnějším plátcem daně Česká spořitelna.

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ), kteří pracují metodou tzv. Daňové Kobry, v uplynulých dnech navrhli podat obžalobu na 16 fyzických a 2 právnické osoby pro čtvrtmiliardové krácení daně z přidané hodnoty.

Finanční správa České republiky v rámci klientského přístupu k poplatníkům každoročně rozesílá složenky pro placení daně z nemovitých věcí, které jsou zpravidla doručovány nejpozději do 25. května. Letos rozeslala do 4. května 286 575 e-mailů a do 7.května 310 229 zpráv do datových schránek s informacemi pro placení daně. K poštovní přepravě bylo do 12. května předáno celkem 3 286 271 ks složenek. Pro placení daně využívá SIPO celkem 53 656 poplatníků.

V letošním roce vybrala Finanční správa k poslednímu termínu, kdy bylo možné podat daňové přiznání bez sankcí za pozdní podání, 1 869 147 daňových přiznání od fyzických osob a 256 520 od osob právnických.

Posledním dnem pro podání listinných formulářů daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2020 bez sankce je 3. květen 2021. To je také poslední den pro zaplacení daně. Daňové přiznání lze podat v listinné podobě osobně na podatelnách finančních úřadů, do sběrného boxu nebo zaslat poštou. Finanční správa preferuje využít elektronické podání přes online finanční úřad, který je dostupný na webu www.mojedane.cz. Přihlášení je možné pomocí bankovní identity, občanského průkazu s čipem nebo datovou schránkou.

Finanční správa mezi roky 2014-2019 provedla 2182 kontrol zaměřených na převodní ceny mezi spojenými osobami, což přineslo dodatečné doměření daně z příjmů ve výši 3,2 mld. Kč a zvýšení daňového základu u kontrolovaných subjektů o 39 mld. Kč. Také výsledky za rok 2020, které budou doplněny v průběhu května po jejich verifikaci, podle předběžných odhadů pozitivní výsledky z uplynulých let.

Daňová Kobra navzdory komplikacím způsobeným pandemií v loňském roce pokračovala v úspěšném potírání daňových úniků a daňové kriminality. Operativní spolupráce při výměně informací mezi policisty, celníky a specialisty Finanční správy zapojenými v Daňové Kobře umožňuje lépe analyzovat a odhalovat daňové úniky a zároveň rychle a účinně zasahovat proti jejich pachatelům. Daňová kobra za 7 let své existence zachránila státu 12,94 mld. Kč.

Finanční správa začala rozesílat celkem 3,3 mil. obálek se složenkami na zaplacení daně z nemovitých věcí na rok 2021 a informace pro placení daně z nemovitých věcí e-mailem, případně do datové schránky. Složenky by měly být poplatníkům doručeny do schránek nejpozději do 25. května letošního roku.

Blíží se termín zaplacení čtvrté zálohy na paušální daň, která platí od ledna roku 2021. Finanční správa v poslední době zaznamenala, že někteří živnostníci, kteří se přihlásili k paušální dani, nezaplatili pravidelné měsíční zálohy. Tyto je vždy nutné zaplatit vždy do 20. dne daného měsíce. Proto některé živnostníky neformálně kontaktovala a zjistila, jaké chyby a omyly se při platbě paušální daně nejčastěji vyskytují. Nejčastějším omylem je datum splatnosti první zálohy. Někteří poplatníci si například neuvědomili, že v termínu do 22. února 2021 byly splatné zálohy na paušální daň za leden i únor 2021 a uhradili pouze jednu měsíční zálohu, čímž jim zůstala ještě jedna měsíční záloha neuhrazena.

Letos Finanční správa vybrala prozatím 1 165 052 daňových přiznání od fyzických osob a 166 966 od osob právnických. Během prvního dubnového dne lidé podali ještě 64 422 tisíc přiznání. Pro srovnání - v minulém roce bylo k 1. dubnu 2020 celkem vybráno 1 387 072 přiznání k dani z příjmů. Z toho 1 180 678 od fyzických osob a 206 394 od právnických osob.

Pokud nemáte zaplacenou daň z přidané hodnoty (DPH) za zdaňovací období září 2020 až březen 2021 a silniční daň za zdaňovací období 2020 včetně zálohy splatné 15. 4. 2021, můžete požádat o prominutí úroku z prodlení a daň bez sankcí uhradit až do 16. 8. 2021. Prominutí umožňuje generální pardon ministryně financí. Jediné, co je potřeba - zaslat svému správci daně oznámení o splnění podmínek.

Finanční správa zaznamenala, že někteří živnostníci, kteří se přihlásili k paušální dani, nezaplatili pravidelné měsíční zálohy. Živnostníci, kteří se k paušální dani do 11. ledna 2021 přihlásili na finančním úřadu a nedostali oznámení o nesplnění podmínek, se podáním „přihlášky“ k paušální dani (Oznámení o vstupu do paušálního režimu) stali automaticky poplatníky v paušální režimu daně a nyní by měli zaplatit zálohy na daň vždy do 20. dne daného měsíce. Pro rok 2021 vychází měsíční záloha paušální daně na 5 469 Kč. Zálohy na paušální daň si lze předplatit i na několik měsíců nebo dokonce na celý rok dopředu.

Finanční správa informuje veřejnost o možnosti požádat o odložení platby daně, popřípadě její rozložení na splátky. Toho mohou využít i poplatníci, kteří mají potíže při úhradě daně způsobené mimořádnými opatřeními přijatými v souvislosti s výskytem koronaviru.

Finanční správa při komunikaci s veřejností zaznamenala zvyšující se počet dotazů týkajících se podávání daňových přiznání. V následujícím souhrnu uvádí Finanční správa vybrané nejasnosti, se kterými se na ni veřejnost obrací. Chceme, aby měl každý ještě dostatek času se těchto zbytečných chyb a omylů vyvarovat.

Finanční správa upřednostňuje a umožňuje podat daňové přiznání k dani z příjmů „bezkontaktně“ – elektronickou formou, a to až do 1. června 2021. Nadále platí, že kromě této možnosti je možné vyplněné formuláře také zaslat poštou nebo vhodit do sběrného boxu umístěného na územních pracovištích Finanční správy nejpozději 3. května 2021, a to bez jakýchkoliv sankcí.

Termín pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů je 1. dubna. Finanční správa doporučuje pro jeho odevzdání využít elektronické způsoby, ale zároveň se připravuje i na osobní podání přímo na úřadech. Aby se na úřadech nevytvářely fronty, prodlouží se provozní doba podatelen, které budou otevřené každý všední den od 8:00 do 17:00 hodin, a to od 22. března 2021 do 1. dubna 2021.

Posledním dnem pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů za rok 2020 je 1. duben 2021. Letos může veřejnost pro odevzdání daňového přiznání využít online finanční úřad, který nabízí možnost pohodlného a jednoduchého odevzdání z pohodlí domova. Přiznání k dani z příjmů fyzických i právnických osob podané elektronicky prodlužuje ze zákona lhůtu pro jeho podání o 1 měsíc, a to do 3.5.2021.

Zákon o novém kompenzačním bonusu prošel legislativním procesem a Finanční správa začíná se zpracováváním žádostí živnostníků, společníků malých s. r. o. a osob pracujících na dohodu. Nárok na bonus vzniká nově podnikatelům, u kterých došlo ke snížení příjmů z jejich podnikatelské činnosti alespoň o 50 % oproti měsíčnímu průměru za čtvrtletní srovnávací období z doby před vypuknutím pandemie.

Ministerstvo financí a Finanční správa spouští Online finanční úřad dostupný ze stránky www.mojedane.cz  Půjde o místo, kde si každý přes jedno přihlášení vyřeší své daně nebo daně svých firem, aniž by musel kamkoliv chodit. Stačí k tomu mít například občanku s čipem, mobilní klíč eGovernmentu nebo internetové bankovnictví u některé z bank, která již nabízí bankovní identitu. Zachováno zůstává přihlášení přes datovou schránku nebo si přístupové údaje vyzvednete na finančním úřadě.

Nově mohou o kompenzační bonus zažádat i lidé, kteří jsou v úpadku (typicky v konkurzu nebo oddlužení). Výkon činnosti dobrovolného pracovníka pečovatelské služby, anebo výkon pěstounské péče (resp. pobírání odměny pěstouna) s výkonem práce na základě dohody o práci konané mimo pracovní poměr - už také nepředstavují zákonnou překážku pro vznik nároku na kompenzační bonus.

Úspěchem skončil interní charitativní projekt Finanční správy „Pomáháme svým kolegům“. Ten je každoročně pořádaný ve spolupráci s Kontem Bariéry, aby pomohl zaměstnancům a jejich blízkým se zdravotním handicapem nebo vážnou nemocí zlepšit kvalitu života. 945 490,- Kč se rozdělí mezi tři rodiny, které se přihlásily do letošního ročníku.

Měsíční zálohy se platí vždy do 20. dne kalendářního měsíce. Vzhledem ke skutečnosti, že 20. únor připadá letos na sobotu, jsou lednová i únorová záloha splatné až 22. února, tj. následující první pracovní den. Možnosti vstoupit do paušálního režimu v letošním roce využilo více než 71 tisíc živnostníků, kteří budou platit zálohy na daň z příjmů a pojistné na sociální a zdravotní pojištění paušálně jednou částkou měsíčně ve výši 5 469 Kč.

Od pondělí 15. února 2021 budou podatelny finančních úřadů otevřeny v pondělí a ve středu opět od 8.00 do 17.00 hodin. Pracoviště 2+2 jsou prozatím uzavřené.

Pracovníci Finanční správy i celá územní pracoviště finančních úřadů letošní rok bodovali v soutěži „Daňař & daňová firma roku 2020“, pořádané společností Wolters Kluwer ČR, a. s. Vyhlášení výsledků soutěže proběhlo letos prostřednictvím online konference.

Finanční správa spouští pilotní provoz online finančního úřadu – MOJE daně. Ten je z pohledu bezpečnosti nezbytným předstupněm ke startu pro širokou veřejnost, který je připraven na 28. února 2021. Online finanční úřad nabídne lidem moderní, jednoduché a především online řešení jejich daňových povinností.

Finanční správa upozorňuje, že úlevy a generální pardony, které jsou v současnosti vydávány a které mají za cíl usnadnit daňovým subjektům plnění jejich povinností vzniklých za období ztížené pandemií vyvolanou nemocí COVID-19, nemohou daňovým subjektům „prominout“ povinnosti za roky, které pandemii předcházely.

V případě, že z důvodu dopadů pandemie viru SARS-CoV-2 (nemoc, karanténa) nemůžete podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí a k dani silniční do 1. února, je v letošním roce možné jej podat později, aniž by vám vznikla pokuta za opožděné podání daňového tvrzení. Fakticky se tak termín podání daňového přiznání k těmto daním odsouvá pro všechny daňové subjekty z 1. února na 1. dubna 2021, a to bez rizika sankcí z prodlení.

Podat oznámení o vstupu do paušálního režimu je možné nejpozději do pondělí 11. ledna včetně, a to zasláním přes datovou schránku, poštou nebo osobním doručením na podatelnu finančního úřadu. Za tímto účelem budou upraveny úřední hodiny – v pátek 8. ledna budou finanční úřady otevřeny v čase 8:00-17:00, v pondělí 11. ledna v čase 8:00-18:00.