Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Informace pro poplatníky daně z nemovitých věcí ohledně podání daňového přiznání k dani z nemovitých věcí na zdaňovací období roku 2022 v souvislosti s opatřeními proti šíření viru SARS CoV-2

27. 12. 2021

NECHOĎTE – VOLEJTE – PODEJTE

S ohledem na složitou epidemickou situaci a v zájmu omezení šíření viru SARS CoV-2 žádáme poplatníky daně z nemovitých věcí, aby omezili osobní kontakt se správcem daně, nenavštěvovali správce daně na úřadech a využívali zejména elektronické formy komunikace. Finanční správa v reakci na aktuální epidemickou situaci stejně jako na začátku roku 2021 zřídila pro poplatníky daně z nemovitých věcí infolinky pro případné obecné dotazy i konkrétní problémy s vyplněním daňového přiznání.

Dotazy lze zařadit do tří okruhů:

  1. Obecné dotazy:
    Nevíte, kdy Vám vzniká povinnost podat a jakými způsoby lze podat daňové přiznání, kde naleznete tiskopisy pro podání daňového přiznání? 

    V případě obecných dotazů poplatníkům doporučujeme, aby si nejprve zkusili najít odpověď na svou otázku na odkazu: Nejčastější dotazy na dani z nemovitých věcí | Dotazy a odpovědi | Daň z nemovitých věcí | Daně | Daně | Finanční správa (financnisprava.cz), na němž jsou zodpovězeny nejčastější dotazy na dani z nemovitých věcí. 

    Pokud zde požadovanou odpověď nenaleznou, mohou kontaktovat infolinku pro obecné dotazy. 
    Hlavní informační telefonní linka Finanční správy je dostupná na tel. 225 092 392.

    Infolinka je v provozu pondělí až pátek 9 - 17 hod.
     

  2. Dotazy týkající se územního pracoviště, na které má poplatník své daňové přiznání podat:
    Nevíte, na jaké územní pracoviště podat daňové přiznání?
    Seznam finančních úřadů a jim náležejících územních pracovišť je zveřejněn na internetové adrese Finanční úřady | Orgány finanční správy | Organizační struktura | Finanční správa ČR | Finanční správa | Finanční správa (financnisprava.cz). V případě nejasností Vám doporučujeme obrátit se s konkrétním případem na místně příslušného správce daně, jímž je ten finanční úřad, v jehož obvodu územní působnosti se nachází předmětná nemovitá věc. 
    Na tomto odkazu lze nelézt číslo na podatelnu Vašeho finančního úřadu: Finanční úřady | Orgány finanční správy | Organizační struktura | Finanční správa ČR | Finanční správa | Finanční správa (financnisprava.cz).
  3. Dotazy na konkrétní informace ke konkrétnímu daňovému přiznání:
    Vyplňujete daňové přiznání a nevíte si rady, potřebujete zkontaktovat svého správce daně?
    NECHOĎTE – VOLEJTE – PODEJTE
    V přiložených tabulkách naleznete kontakty na příslušná územní pracoviště na jednotlivých finančních úřadech (kliknutím na název finančního úřadu se zobrazí tabulka): 
  4. Využijte pro podání daňového přiznání elektronický formulář

Doporučujeme daňové přiznání k dani z nemovitých věcí vyplnit elektronicky prostřednictvím aplikace EPO na internetových stránkách www.mojedane.cz v sekci Elektronická podání pro finanční správu – elektronické formuláře – Daň z nemovitých věcí – Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí - od roku 2011 včetně. Výše uvedená aplikace obsahuje veškeré číselníky nutné pro vyplnění daňového přiznání k dani z nemovitých věcí. Daňové přiznání je možné prostřednictvím této aplikace vyplnit a odeslat příslušnému finančnímu úřadu. Z aplikace EPO lze i daňové přiznání vyexportovat do formátu PDF a vytisknout na tiskárně. Poté stačí přiznání pouze vlastnoručně podepsat a odeslat příslušnému správci daně.

Daňové přiznání můžete odevzdat osobně na podatelně příslušeného územního pracoviště, poslat poštou nebo datovou zprávou

  1. podepsanou způsobem, se kterým jiný právní předpis spojuje účinky vlastnoručního podpisu,
  2. s ověřenou identitou podatele způsobem, kterým se lze přihlásit do jeho datové schránky,
  3. s využitím přístupu se zaručenou identitou, nebo
  4. prostřednictvím daňové informační schránky.

V neposlední řadě lze využít tzv. online finančního úřadu na adrese 
https://adisspr.mfcr.cz/pmd/home/prihlaseni-do-dis, prostřednictvím kterého lze přistupovat do Daňové informační schránky plus a využívat její funkcionality.

Prostřednictvím Daňové informační schránky plus je možné zejména činit podání vůči správci daně, aniž by poplatník musel mít kvalifikovaný certifikát či datovou schránku. K přihlášení do online finančního úřadu lze využít hned několik způsobů. Do online finančního úřadu se lze přihlásit i přes tzv. Identitu občana, tedy elektronickým ověřením Vaší totožnosti. To je možné provést pomocí elektronického občanského průkazu s čipem, službou MojeID nebo třeba prostřednictvím nového projektu bankovní identity. Přihlášení přes internetové bankovnictví už dnes nabízí většina velkých bank. Na tomto odkazu  je uveden podrobnější postup, jak se přihlásit do online finančního úřadu prostřednictvím identity občana: https://www.financnisprava.cz/assets/cs/prilohy/d-zakony/Vyuzijte_online_financniho_uradu_a_podejte_danove_priznani_k.pdf

Jak je již uvedeno výše, prostřednictvím Daňové informační schránky plus je možné činit podání vůči správci daně, dále získat přehled o stavu osobních daňových účtů, informace o písemnostech ve spisu správce daně a využít nové funkce pro předvyplnění daňového přiznání k dani z nemovitých věcí na základě údajů z posledního daňového přiznání.

Tiskopis daňového přiznání v elektronické podobě ve formátu PDF je k dispozici ke stažení na internetových stránkách Finanční správy (https://www.financnisprava.cz) v nabídce Daňové tiskopisy. Přímý odkaz je následující: Daňové tiskopisy | Daně | Finanční správa (financnisprava.cz), kde si vyfiltrujete příslušné zdaňovací období, na které daňové přiznání podáváte a označíte daň z nemovitých věcí. 

Přímý odkaz na pokyny k vyplnění daňového přiznání k dani z nemovitých věcí naleznete na tomto odkazu:
            https://www.financnisprava.cz/assets/tiskopisy/5450-1_23.pdf?202112141114